Każdego dnia 160 potrzebujących gdynianek i gdynian otrzymuje, prosto do domu, posiłki interwencyjne. Zapewnia je Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdyni, a dostarczają pracownicy Spółdzielni Socjalnej „Razem”. Za każdym razem robią jednak coś więcej: upewniają się, że osoba, do której przychodzą, ma się dobrze.W tym roku gdyńska Spółdzielnia Socjalna „Razem” obchodzi 10-lecie. Jej oferta to – do niedawna – usługi caterignowe, a cel – niezmienny – aktywizacja społeczna i zawodowa osób z niepełnosprawnościami. Od początku współpracuje z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Gdyni, zatrudniając osoby z niepełnosprawnościami i zapewniając wyżywienie podopiecznym np. środowiskowych domów pomocy, Domu Pomocy Społecznej przy ul. Pawiej czy Gdyńskiego Ośrodka Wsparcia Chwarznieńska 93. Oprócz tego – posiłki dla szkół czy przedszkoli.Pandemia koronawirusa przemodelowała jednak działalność spółdzielni. Zamknięto placówki edukacyjne oraz dzienne placówki zapewniające opiekę oraz wsparcie pomocy społecznej. – Jednocześnie pojawiła się potrzeba zapewnienia posiłków osobom, które z powodu stanu zdrowia czy wieku nie mogą czy nie powinny wychodzić teraz z domu, bo są w grupie podwyższonego ryzyka zakażeniem, podopiecznym środowiskowych domów pomocy, dziennego domu pomocy społecznej i świetlic opiekuńczych, pozostającym w swoich domach – wylicza Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. Pracownicy Spółdzielni „Razem” dostarczają indywidualne posiłki pod około 160 pojedynczych adresów. Docierają do osób, które zgłosiły zapotrzebowanie np. dzwoniąc do dzielnicowych ośrodków pomocy społecznej. Jedzenie przekazywane jest w drzwiach, czasami pozostawiane przed nimi – ale z zachowaniem kontaktu wzrokowego. To ważne, bo czasami odwiedzana osoba chce o coś zapytać, umówić na inny termin.Przygotowywane też są pakiety żywnościowe z prowiantem suchym, z którego można samodzielnie przygotować posiłki, w ilości wystarczającej na kilka dni. Te pakiety żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej dostarczają osobom w kwarantannie. Opublikowano: 23.04.2020 11:24 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)