W dniach 22 - 24 czerwca 2012 r. w godz. 10.00 - 20.00 odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych - III Kiermasz Wina i Sery. Kiermasz zlokalizowany jest po raz trzeci w Gdyni na Skwerze Kościuszki ( na wysokości ORP ”Błyskawica” i „Daru Młodzieży” ) w 20 stylowych domkach drewnianych, w których zaprezentuje się 34 wystawców. W programie kiermaszu: prezentacja i sprzedaż win, nalewek, miodów i wódek oraz szerokiej gamy serów i nabiału z całej Europy; spotkania z uznanymi producentami i znawcami win oraz serów z Polski. W tym roku główny nacisk położono na prezentację bogatej historii i tradycji uprawy winnic oraz produkcji serów w Hiszpanii oraz Grecji. Ponadto swoje prezentacje będą mieli polscy producenci. Od kilku lat obserwujemy stały wzrost smakoszy i klientów zainteresowanych dobrymi produktami z dziedziny serów oraz win i innych szlachetnych dodatków. Program towarzyszący kiermaszowi Dzień Polski 22 czerwiec 2012 10.00 Otwarcie Kiermaszu – omówienie programu12.00 Fenomen serów Korycińskich – Jerzy Szamreto12.30 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński „Nektar”13.00 Tradycyjne polskie piwa niepasteryzowane – Browar „Edi” z Wschowej13.30 Polskie likiery – tradycja i współczesność – Rafał Dziliński „Longinus”14.00 Biebrzańskie wędliny – Robert Bartolewski „Bartlowizna” nad Biebrzą 15.00 Piwo miodowe i miody pitne – mazurskie tradycje – Joanna Lachowicz16.00 Polskie oleje tłoczone na zimno – Beata Peksa „Semko” ze Śmiłowa 16.30 Góralskie oscypki i sery owcze - Stanisław Koza17.00 Bałkańskie smaki - „Bul –Eco” Poznań17.30 Sekret tradycyjnych polskich wędlin - Piotr Lenart z Bydgoszczy18.00 Odkrywamy polskie wina – Bartosz Mazurczak „Bestore” Poznań 18.30 Tradycja wędlin litewskich - Vytautas Drema-Volter19.00 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród20.00 Zakończenie KiermaszuDzień Hiszpanii23 czerwiec 201210:00 Otwarcie kiermaszu – omówienie programu 13:00 Podroż po winnicach Hiszpanii i- Katarzyna Kostro- Gostomska13:30 Live cooking show na hiszpańską nutę. Gotuje i opowiada Marcin Żurek – szef kuchni hotelu Galion w Gdańsku15:00 Wino i oliwa w kulturze hiszpańskiej - Juli Carbo. Degustacja oliwy.16:00 Specjały kuchni hiszpańskiej - degustacja hiszpańskich produktów16:30 Odkrywamy sery hiszpańskie - Madalena Zemflero17:00 Koncert muzyki flamenco na gitarze hiszpańskiej - Robert ‘Robero’ Słucki18:00 Cava to nie kawa! – Juli Carbo. Dagustacja Cavy hiszpańskiej. 18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród20.00 Zakończenie KiermaszuDzień Grecji24 czerwiec 2012 10.00 Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu12.30 Koncert muzyki greckiej – Spiros Band13.00 Podróż po greckich winnicach, historia Restiny – najstarszego wina domowego w Grecji opowiada Theofanis Mitsoulas , właściciel „Delikatesów greckich Agora”13.30 Live cookinng show : Co to jest „sałatka grecka” po grecku oraz kawa po grecku – Theofanis Mitsoulas – właściciel „Delikatesów greckich Agora” 14.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band – Regina i Stamatis Kakaris14.30 Grecy w Polsce – Jorgos Orfanos15.00 Przegląd serów greckich - Regina Kakaris15.30 Live cooking show „Feta i inne greckie sery na wiele sposobów” – pokaz prowadzi Fheofanis Mitsoulas właściciel „Delikatesów greckich Agora” 16.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band- Regina i Stamatis Kakaris16.30 Kultura i zwyczaje kulinarne w Grecji i w Polsce – Jorgos Ofranos17.00 Live cooking show „Lekkie greckie dania: Dakos z fetą i szpinak na patelni” – Theofanis Mitsoulas właściciel „Delikatesów greckich Agora”17.30 Koncert muzyki greckiej – Spiros Band18.30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród20.00 Zakończenie Kiermaszu Opublikowano: 14.06.2012 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (malgorzata.omachel-kwidzinska@gdynia.pl)