W ostatni weekend września zaprosimy na szósty Weekend Kulinarny w Gdyni, który swoją odsłonę będzie miał również w InfoBoxie. Atrakcje w Gdynia InfoBox to przede wszystkim projekcje filmowe. Nie zabraknie jednak konkursu oraz nagród. O szczegółach wydarzenia piszemy poniżej. Piątek, 26.09 – godzina 18:00, „KUCHARZE HISTORII”, Słowacja/Czechy/Austria, 2008, 88 min., reż. Péter Kerekes, dokument. Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć - zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy film "Kucharze historii". Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu "Kucharze historii" są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu "Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle". Sobota, 27.09 – godzina 18:00, „FACECI OD KUCHNI”, Francja/Hiszpania, 84 min., reż. Daniel Cohen, w rolach głównych Jean Reno, Michaël Youn. Znakomity duet – Jean Reno („Goście, goście”, „Leon zawodowiec”) i Michaël Youn („Przesyłka ekspresowa”, „Lucky Luke”) w przepysznej komedii prosto z Paryża! Alexandre Lagarde (Jean Reno), uznany w całym Paryżu mistrz kuchni, cierpi na brak kulinarnej weny. Choć prowadzona przez niego restauracja jest niczym Luwr wśród muzeów, a goście z wielotygodniowym wyprzedzeniem muszą oczekiwać na stolik, Alexandre wpada w nie lada tarapaty. Nowy właściciel restauracji planuje zastąpić dotychczasowe menu rewolucyjną, znacznie tańszą kuchnią molekularną. Na miejsce Alexandra czyha niejeden młody kucharz, a on sam stoi przed bardzo trudnym wyborem. Albo dostosuje się do nowych zasad, albo zawalczy o to, co najbardziej kocha. Na szczęście na jego drodze stanie niesforny, ale bardzo zdolny Jacky Bonnot – człowiek, który potrafi ugotować wszystko. Niedziela, 28.09 – godzina 16:00, „JULIE I JULIA”, USA, 123 min., reż. Nora Ephron, w rolach głównych Meryll Streep, Amy Adams. Kulinarna sława daje nowy przepis na życie sfrustrowanej pracowniczce biurowej. Julie i Julia to prawdziwa historia opowiadająca o tym, jak Julia Child (Meryl Streep) zainspirowała swoim życiem i książką kucharską początkującą pisarkę Julie Powell (Amy Adams) do zrealizowania 524 przepisów w 365 dni i przedstawienia kuchni francuskiej nowemu pokoleniu. W tej przepysznej komedii o radości, obsesji i satysfakcji, którą wyreżyserowała Nora Ephron występuje również Stanley Tucci (Diabeł ubiera się u Prady). Bon appétit! Wstęp na pokazy filmowe jest bezpłatny, nie ma obowiązku wcześniejszych zapisów. Poza planowanymi pokazami filmów, w niedzielę (28.09) o godzinie 15:30 (przed pokazem filmu „Julie i Julia”), zaplanowaliśmy inaugurację konkursu na Gdyński Przysmak 2014, oraz losowanie nagród w ramach Rajdu po Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni. Opublikowano: 21.09.2014 11:20 Autor: Administrator