Przed nami 13. edycja konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka. Nagrodzone zostaną regionalne wyroby kulinarne. Kto w tym roku zdobędzie wyróżnienie? Zgłoszenia trwają do 25 kwietnia. Popularyzowanie regionalnych wyrobów kulinarnych to główna idea konkursu „Pomorskie Smaki”. To również szansa dla producentów żywności, kół gospodyń wiejskich i gospodarstw do wypromowania swojego przysmaku.Chętni zmierzą się w pięciu kategoriach zgłaszając: produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory mięsne, rybne, mleczne i miody, produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory owocowe, warzywne i grzybowe, produkty zbożowe oraz cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, a także inne wyroby, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie pięć produktów, ale nie więcej niż dwa w jednej kategorii. Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, następnie wysłać go na adres: Urzędu Marszałka Województwa Pomorskiego (Departament Środowiska i Rolnictwa), ul. Okopowa 21/27, 80-810 Gdańsk z dopiskiem „Konkurs kulinarny". Można też zgłosić chęć wzięcia udziału w konkursie, wysyłajac wypełniony formularz na adres: dros@pomorskie.eu.Konkurs składa się z dwóch etapów. Początkowo komisja konkursowa wybierze maksymalnie 30 produktów, które otrzymają nominacje i trafią do finałowego etapu. Następnie komisja dokona wyboru laureatów w każdej z pięciu kategorii. Finał konkursu odbędzie się 22 maja. Laureaci pierwszych miejsc, w każdej z kategorii, oprócz statuetki otrzymają nagrodę finansową w wysokości 2 000 zł. Gdyńskie specjały z Bursztynowym Laurem Marszałka Co prawda tegorocznych laureatów poznamy dopiero w drugiej połowie maja, lecz warto pamiętać o gdyńskim przysmaku, który zdobył Bursztynowego Laura Marszałka. W 2022 roku zostały wyróżnione Kaszubskie Bretlingi, produkowane przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni. Szprot bałtycki, w wersji nagrodzonej w konkursie, jest panierowany w mące. Następnie, w wysokiej temperaturze, krótko smaży się go na głębokim tłuszczu. Przysmak serwowany jest na ciepło i skropiony sokiem z cytryny lub podany z sosem majonezowo-chrzanowym. Przekąska jest popularna w barach i restauracjach przynajmniej od lat 70. ubiegłego stulecia. W maju 2021 roku przysmak ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych. Do pobrania Formularz zgłoszeniowy do konkursu Pomorskie Smaki docx27kb Regulamin konkursu docx54kb Opublikowano: 27.03.2025 13:46 Autor: Magdalena Starnawska (magdalena.starnawska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 27.03.2025 15:38 Zmodyfikował: Małgorzata Omachel - Kwidzińska