Na co dzień miejsce, które można nazwać kulinarnym zagłębiem Trójmiasta, a w sobotę – żywy, streetfoodowy festiwal pod gołym niebem z różnymi smakami. Za nami kolejna edycja „Kulinarnej Świętojańskiej”, czyli corocznego święta gdyńskich restauratorów i restauracji. Setki gdynian i turystów przyłączyły się do zabawy z kuchniami całego świata.Trudno szukać lepszej okazji do spróbowania potraw rodem z najróżniejszych zakątków świata, jeśli nie na Świętojańskiej. Wizytówka Gdyni, na co dzień pełna zróżnicowanych restauracji i barów, należąca do Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, na jeden dzień w roku zamienia się w kulinarny deptak i oferuje wszystko to, co najlepsze w gdyńskich lokalach. Kolejna edycja „Kulinarnej Świętojańskiej” to tym razem kilkudziesięciu wystawców i tłumy zainteresowanych, którzy w sobotnie popołudnie przyjechali do Gdyni dobrze zjeść. Restauratorzy promują Gdynię Na specjalnie z tej okazji przekształconym chwilowo w deptak fragmencie ulicy Świętojańskiej już od południa pojawili się przedstawiciele najlepszych restauracji w mieście. Gości i restauratorów na początek powitała Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni, która wręczyła także specjalne nagrody dla tych, którzy najsilniej pomagają w promocji marki kulinarnej Gdyni. To m.in. Jacek Fedde z Fedde Bistro, Diana Volokhova z Cukierni Więcej, Trafik Jedzenie & Przyjaciele oraz Honolulu Wise Food.To także cel „Kulinarnej Świętojańskiej” - otworzyć mieszkańców na nowe smaki i jak najmocniej wypromować miejsca z najlepszym jedzeniem w Gdyni, które szczególnie w sezonie letnim skutecznie przyciągają turystów. Nie zabrakło pizzy, tradycyjnych wypieków, mniej i bardziej egzotycznych zup, ale też kuchni tajskiej, indyjskiej i kaszubskiej, a nawet bezglutenowej i wegańskiej.- To fantastyczny sposób spędzenia soboty: przyjść na piękną Świętojańską i mieć możliwość spróbowania smaków z całego świata w wykonaniu najlepszych restauratorów. To bardzo ciekawe poznawać, jakie są trendy kulinarne i co będzie modne w przyszłym sezonie. Dla nas bardzo ważny jest też aspekt promocji gdyńskich restauracji. Od wielu lat chcemy rozwijać Gdynię jako miasto, w którym dobrze się je i warto do niego specjalnie przyjechać tylko po to, żeby pójść do dobrej restauracji – podkreśliła wiceprezydent Gdyni, Katarzyna Gruszecka-Spychała. Live cooking z mistrzami kuchni W tym roku motywem przewodnim była kuchnia roślinna, która na całym świecie bije rekordy popularności. Tego, jak za pomocą roślin można zastąpić w codziennej diecie mięso i dodatkowo zyskać na smaku uczyli podczas pokazów gotowania na żywo gdyńscy szefowie kuchni: znany jako finalista programu Top Chef Jan Kilański i Rafał Koziorzemski, zdobywca tytułu „Rising Star” w międzynarodowym plebiscycie „The Best Chef Awards”.- Gdynia kulinarnie rozwija się bardzo mocno, z roku na rok restauracji i streetfoodowych miejsc otwiera się coraz więcej. Nikogo nie chciałbym faworyzować, do mnie osobiście zawsze trafiają smaki bardziej egzotyczne, azjatyckie, ale jest tutaj naprawdę szeroki wybór dań z różnych zakątków świata, także z Polski – zaznaczył Jan Kilański, finalista programu Top Chef, a na co dzień szef kuchni w gdyńskim „Neonie”.- Fajna inicjatywa, dużo stanowisk i dużo profesjonalnych kucharzy. Tak naprawdę mamy główną Świętojańską, ale wszyscy przyczyniamy się do tego, żeby nasza Gdynia dobrze rozwijała się kulinarnie. Jest coraz więcej ludzi, którzy specjalnie do nas przyjeżdżają – mówił Rafał Koziorzemski, szef kuchni w gdyńskiej restauracji „Biały Królik”. Kelnerzy na start Nie zabrakło też gdyńskiej tradycji z przedwojennym rodowodem – Biegu Kelnerów, który przyciąga do zabawy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Najpewniejsza ręka co roku ma szansę powalczyć o nagrody w biegu po odcinku Świętojańskiej, o ile oczywiście… utrzyma tacę do mety. Najlepsi wygrali m.in. vouchery do restauracji i kosze z podarunkami. Galeria zdjęć Pobierz galerię Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, otwarcie - wiceprezydent Gdyni Katarzyna Gruszecka-Spychała, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Kulinarna Świętojańska, fot. Kamil Złoch Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 13.07.2019 18:50 Autor: Kamil Złoch (kamil.zloch@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 13.07.2019 19:32 Zmodyfikował: Kamil Złoch