PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Co nowego

Zupa z brzadu i gdyńskie historie

Uczestnicy warsztatów kulinarnych na Placu Kaszubskim. W tle kamienica Jakuba Scheibego, fot. Jan Ziarnicki

Uczestnicy warsztatów kulinarnych na Placu Kaszubskim. W tle kamienica Jakuba Scheibego, fot. Jan Ziarnicki

Wigilijna potrawa kaszubska i legendy miejskie w trakcie warsztatów kulinarnych dla seniorów. To doskonała okazja, by poznać zwyczaje kuchni kaszubskiej i smaki przedwojennej Gdyni. Spotkania odbywają się cyklicznie. Tym  razem seniorzy zgłębiali tajniki przygotowania zupy z brzadu, czyli suszonych owoców z sadu - jabłek, gruszek, śliwek, czasem też wiśni. 

Można go dodać do mięs, robi się z niego kompot, zupę i słynny kaszubski kwas chlebowy. Brzad to kaszubski specjał, który powstaje z gruszek, śliwek, jabłek i wiśni suszonych w piecach chlebowych. Jak czytamy w „Bedekerze Kaszubskim”, tradycyjnie, duże ilości brzadu suszono na zimę, z którego później gotowano zupę. Dodaje się do niej trochę śmietany, mąki, cukru, soli i drobne kluski.
 
Warsztaty były połączone ze spacerem po placu Kaszubskim. Prowadzący Tomasz Sosnowski z Ośrodka Edukacji Muzeum Miasta, opowiadał o Gdyni i jej mieszkańcach. Przypomniał m.in. historię Jakuba Scheibe i jego żony Elżbiety: - Plac Kaszubski powstał, aby scentralizować życie w tym rozrastającym się mieście. Na samym początku było to skrzyżowanie trzech ulic, z czasem wybudowano tu kilka kamieniczek. W 1928 r. reemigrant z Ameryki pan Scheibe wymarzył sobie, że zbuduje tu drapacz chmur. Jak głosi miejska legenda, jego żona, Elżbieta poprosiła go, żeby na szczycie kamienicy zbudował dla niej mały pokój, z którego będzie mogła go wypatrywać, kiedy ten wypływał w morze. Historia ma jednak smutny koniec, bo Jakub Scheibe w końcu z morza do domu nie powrócił.

Modernistyczna kamienica Scheibego stoi do dzisiaj. Znajduje się na rogu ulic Jana z Kolna i Portowej pod adresem Jana z Kolna 2.

W 2006 roku, na Placu Kaszubskim ustawiono  pamiątkową ławeczkę na której odpoczywają Jakub i Elżbieta Scheibe. Z kieszeni mężczyzny wystaje rulon papieru z napisem: „Jakubie, jeśli na ostatnim piętrze zbudujesz dla mnie pokoik, będę widziała, kiedy wracasz z morza – Elżbieta”.
 
Dla tych, którzy chcieliby przygotować na świąteczny stół zupę z brzadu podajemy przepis, który pochodzi z książki „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś" z 1978 r.


Zupa z brzadu
Składniki:
  • suszone śliwki,
  • suszone jabłka,
  • suszone wiśnie,
  • goździki,
  • śmietana,
  • jajka,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Do garnka z ciepła wodą wrzucamy pocięte w paski suszone owoce i gotujemy przez około 20 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy goździki. Wszytko, gotujemy ok. 10 minut. Do miski rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę i odrobinę wody z zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładanie mieszamy i podajemy. Zupę można podawać z makaronem lub zacierką. Zacierkę przygotowujemy z roztrzepanego jajka, mąki, w formie kluseczek do zupy.

Organizatorem warsztatów „Kulinarnie przez Gdynię: dawne święta w Gdyni” jest Muzeum Miasta. Seniorzy spotkali się w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
  • ikonaOpublikowano: 20.12.2017 12:10
  • ikona

    Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 20.12.2017 15:51
  • ikonaZmodyfikował: Dorota Nelke
ikona

Najnowsze