Wigilijna potrawa kaszubska i legendy miejskie w trakcie warsztatów kulinarnych dla seniorów. To doskonała okazja, by poznać zwyczaje kuchni kaszubskiej i smaki przedwojennej Gdyni. Spotkania odbywają się cyklicznie. Tym razem seniorzy zgłębiali tajniki przygotowania zupy z brzadu, czyli suszonych owoców z sadu - jabłek, gruszek, śliwek, czasem też wiśni. Można go dodać do mięs, robi się z niego kompot, zupę i słynny kaszubski kwas chlebowy. Brzad to kaszubski specjał, który powstaje z gruszek, śliwek, jabłek i wiśni suszonych w piecach chlebowych. Jak czytamy w „Bedekerze Kaszubskim”, tradycyjnie, duże ilości brzadu suszono na zimę, z którego później gotowano zupę. Dodaje się do niej trochę śmietany, mąki, cukru, soli i drobne kluski. Warsztaty były połączone ze spacerem po placu Kaszubskim. Prowadzący Tomasz Sosnowski z Ośrodka Edukacji Muzeum Miasta, opowiadał o Gdyni i jej mieszkańcach. Przypomniał m.in. historię Jakuba Scheibe i jego żony Elżbiety: - Plac Kaszubski powstał, aby scentralizować życie w tym rozrastającym się mieście. Na samym początku było to skrzyżowanie trzech ulic, z czasem wybudowano tu kilka kamieniczek. W 1928 r. reemigrant z Ameryki pan Scheibe wymarzył sobie, że zbuduje tu drapacz chmur. Jak głosi miejska legenda, jego żona, Elżbieta poprosiła go, żeby na szczycie kamienicy zbudował dla niej mały pokój, z którego będzie mogła go wypatrywać, kiedy ten wypływał w morze. Historia ma jednak smutny koniec, bo Jakub Scheibe w końcu z morza do domu nie powrócił. Modernistyczna kamienica Scheibego stoi do dzisiaj. Znajduje się na rogu ulic Jana z Kolna i Portowej pod adresem Jana z Kolna 2. W 2006 roku, na Placu Kaszubskim ustawiono pamiątkową ławeczkę na której odpoczywają Jakub i Elżbieta Scheibe. Z kieszeni mężczyzny wystaje rulon papieru z napisem: „Jakubie, jeśli na ostatnim piętrze zbudujesz dla mnie pokoik, będę widziała, kiedy wracasz z morza – Elżbieta”. Dla tych, którzy chcieliby przygotować na świąteczny stół zupę z brzadu podajemy przepis, który pochodzi z książki „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś" z 1978 r. Zupa z brzadu Składniki: suszone śliwki, suszone jabłka, suszone wiśnie, goździki, śmietana, jajka, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Do garnka z ciepła wodą wrzucamy pocięte w paski suszone owoce i gotujemy przez około 20 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy goździki. Wszytko, gotujemy ok. 10 minut. Do miski rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę i odrobinę wody z zupy. Mieszamy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładanie mieszamy i podajemy. Zupę można podawać z makaronem lub zacierką. Zacierkę przygotowujemy z roztrzepanego jajka, mąki, w formie kluseczek do zupy. Organizatorem warsztatów „Kulinarnie przez Gdynię: dawne święta w Gdyni” jest Muzeum Miasta. Seniorzy spotkali się w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych. Galeria zdjęć Pobierz galerię "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie "Kulinarnie przez Gdynię: Dawne święta w Gdyni” – warsztaty, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Spacer po Gdyni, fot. Jan Ziarnicki Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 20.12.2017 12:10 Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 20.12.2017 15:51 Zmodyfikował: Dorota Nelke