W Gdyni ruszył system kubków kaucyjnych firmy UR CUP. Do innowacyjnego projektu dołącza coraz więcej lokali. Na czym właściwie polega pomysł? Chodzi o to, żeby kupując napój na wynos, jedynie wypożyczyć kubek, a potem oddać go w punkcie, który działa w ramach systemu, i odebrać wpłaconą wcześniej kaucję. A wszystko w trosce o środowisko i w myśl idei zero waste. Innowacyjny projekt kubków miejskich marki UR CUP, o którym informowaliśmy już w lutym br., opiera się na tak zwanej strategii kaucyjnej. Zamiast kupować napój na wynos w jednorazowym pojemniku, który wyrzucimy od razu po użyciu, wypożyczamy w lokalu kubek wielokrotnego użytku. Płacimy za niego kaucję w wysokości 10 zł, którą potem odbieramy w jednym z punktów partnerskich UR CUP. Jeśli ktoś chce wypożyczyć kubek bez pokrywki, koszt zmiejsza się o połowę i wynosi jedynie 5 zł. – Nasi mieszkańcy jako pierwsi w Polsce mają szansę korzystać z wielorazowych kubków od gdyńskiej firmy UR CUP. System ruszył na obszarze miasta: w restauracjach i punktach, które do niego przystąpiły. Gdynia jest partnerem projektu. To kolejny krok zmierzający do budowania świadomości idei zero waste i minimalizowania korzystania z opakowań jednorazowych – mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. Gdyńskie Avocado Store & More w systemie kubków z kaucją, fot. Magda Śliżewska Do tej pory do projektu kubków miejskich dołączyły następujące gdyńskie lokale: Avocado Store & More (ul. Starowiejska 58), Coffee Time (ul. Starowiejska 56), Może kawy? (al. Jana Pawła II 5), Tawerna Żeglarska (AKRIM, al. Jana Pawła II 5, wejście do lokalu od strony portu jachtowego), Crema Caffe (ul. Świętojańska 63), sklep z pamiątkami I love Gdynia (al. Jana Pawła II). Jak wypożyczenie kubka wielokrotnego użytku sprawdza się w praktyce i dlaczego gdyńskie lokale zdecydowały się przyłączyć do systemu? Zapytaliśmy o to w Avocado Store & More, miejscu, które łączy w sobie elementy wegańskiego sklepu i garmażu. I oczywiście serwuje pyszną kawę. – W Avocado staramy się szerzyć ideę ratowania środowiska, między innymi poprzez sprzedawanie żywności odpowiedzialnej ekologicznie. Kiedy zobaczyłam, że istnieje taki system jak UR CUP, który pozwala nie generować odpadów i korzystać cały czas z tych samych surowców – co tworzy obieg zamknięty – pomyślałam, że to idealne rozwiązanie dla takich firm, jak my, które chcą być lepsze dla środowiska i prowadzić biznes w sposób, który jak najmniej szkodzi – opowiada Martyna Nawrocka, kierowniczka Avocado Store & More. Kubki z napisem „Gdynia” Zdj. Magdalena CzernekKubki UR CUP są wykonane z polipropylenu – materiału, z którego tworzy się między innymi akcesoria medyczne i zabawki dla niemowląt.Po zwrocie kubek jest myty i wyparzany zgodnie z obowiązującymi normami. Czysty wraca do obiegu. UR CUP jest rozwiązaniem uniwersalnym, które świetnie nadaje się dla wszystkich lokali sprzedających napoje na wynos, niezależnie od ich wielkości i dziennej liczby transakcji. System zda egzamin zarówno w kawiarniach, restauracjach, piekarniach, jak i mobilnych punktach sprzedaży napojów. Prowadzisz w Gdyni lokal? Dołącz do systemu! Założyciel marki UR CUP Krzysztof Dobroszek zachęca gdyńskie lokale do współpracy przy nowym projekcie: – Zapraszamy do współpracy wszystkie lokale mające w ofercie napoje na wynos. By dołączyć do systemu UR CUP, wystarczy przesłać zgłoszenie za pomocą aplikacji dostępnej w App Store lub Google Play bądź mailowo na adres: biuro@urcup.pl. Nad komunikacją z partnerami czuwa nasz zespół, który dba o przekazanie szczegółowych informacji. Opublikowano: 11.05.2021 12:00 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 12.05.2021 14:48 Zmodyfikował: Magdalena Śliżewska