PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Co nowego

W Gdyni pachnie chlebem

Kupując w gdyńskich piekarniach i restauracjach, nie tylko skosztujemy pysznych chlebów, ale i pomożemy lokalnym przedsiębiorcom. // fot. Nowy Chleb (fb.com/nowychleb.mikropiekarnia); Sztuka Chleba (fb.com/sztukachleba); Przemysław Kozłowski / Agencja Rozwoju Gdyni

Kupując w gdyńskich piekarniach i restauracjach, nie tylko skosztujemy pysznych chlebów, ale i pomożemy lokalnym przedsiębiorcom. // fot. Nowy Chleb (fb.com/nowychleb.mikropiekarnia); Sztuka Chleba (fb.com/sztukachleba); Przemysław Kozłowski / Agencja Rozwoju Gdyni

Popularność ręcznie wyrabianych chlebów na zakwasie nieustannie rośnie. Pasjonaci domowych wypieków wymieniają się na forach internetowych swoimi doświadczeniami i przepisami. Pachnące chleby na zakwasie oraz ciasta pojawiają się również w gdyńskich restauracjach i piekarniach. Kupując takie wypieki, nie tylko dostarczamy sobie wspaniałych, kulinarnych wrażeń, ale i wspieramy lokalnych przedsiębiorców.


Świadomość konsumencka wciąż rośnie. Klienci coraz częściej czytają etykiety, sprawdzają skład, a także chętniej sięgają po produkty lepszej jakości. Przetwory, wypieki, ubrania czy ozdoby wykonywane ręcznie i w niewielkiej ilości, są dziś na wagę złota. Klienci chcą wspierać lokalnych przedsiębiorców i tym samym cieszyć się produktami wysokiej jakości.

Chleby na sklepowych półkach. // fot. Przemysław Kozłowski
Chleby na sklepowych półkach w jednej z piekarni w Hali Targowej. // fot. Przemysław Kozłowski / Agencja Rozwoju Gdyni

W pandemii pieczemy chleby


Tę sytuację dobrze ilustruje… chleb. Pieczenie chlebów w domu było popularne jeszcze przed pandemią, ale to właśnie lockdown przyczynił się do tego, że zakwasy i domowe próby wypieku stały się wiodącymi tematami rozmów. Osoby, które do tej pory piekły chleby jedynie sporadycznie, zyskały więcej czasu na eksperymentowanie z przepisami. I wcale nie trzeba być ekspertem w kuchni. W internecie znajduje się wiele przepisów i porad, jak krok po kroku upiec w domowych warunkach chleb, którego nie powstydziłby się doświadczony piekarz. Własny bochenek wymaga przede wszystkim czasu i cierpliwości, zwłaszcza jeśli robimy go na zakwasie.

Również niektóre gdyńskie lokale gastronomiczne, które z powodu pandemii musiały ograniczyć działalność do sprzedaży na wynos, wprowadziły do swojej oferty wypieki: chleby na zakwasie czy ciasta. O tym, że takie rzemieślnicze wyroby są pożądane, najlepiej świadczą szybko znikające z półek bochenki oraz prowadzone listy rezerwacji. Gdzie zatem szukać pysznych chlebów w Gdyni?

Po świeże bułki i chleb warto wybrać się do Miejskich Hal Targowych (ul. Wójta Radtkego 36). W połączeniu z wiejskim masłem zakupionym od gospodyni kaszubskiej z bazaru oraz wyśmienitym miodem z jednej z ekologicznych pasiek regionalnych dają niesamowity efekt i są dobrą propozycją na śniadanie czy kolację. Oferta piekarnicza hal to połączenie tradycji w sposobie wytwarzania w lokalnych manufakturach i najnowszych trendów kulinarnych.

W sklepie „Hale Lokalnie” (stoisko nr 119, hala płaska) znajdziemy produkty Sztuka Chleba, czyli chleb na naturalnym zakwasie urozmaicony ziarnami, otrębami i autorskimi dodatkami, tj. złoty len. Pieczywo jest wytwarzane na bazie zakwasu receptury hiszpańskich wypieków tradycyjnych. Z kolei Naturalne pieczywo i wyroby (stoisko 265, hala płaska) to bogata oferta naturalnego pieczywa z Kaszub - z krótkim składem, a także ciasta, ciasteczka wypiekane na maśle, bez dodatku drożdży i sztucznych konserwantów. Hitem wśród klientów jest chleb na żytnim i gryczanym zakwasie oraz bułeczki buraczane i z dodatkiem świeżych malin.

Lista wszystkich piekarni dostępna jest na stronie Miejskich Hal Targowych.

Informacje o godzinach otwarcia piekarni oraz szczegółowa oferta wypieków dostępne są bezpośrednio u sprzedawców.

Bochenki chlebów od Sztuka Chleba, dostępne w lokalu Hale Lokalnie // fot. fb.com/sztukachleba
Bochenki chlebów od Sztuka Chleba, dostępne w lokalu Hale Lokalnie // fot. fb.com/sztukachleba

Avocado Store & More (ul. Starowiejska 58) to koncept, który łączy elementy sklepu vegan zero waste, wegańskiego garmażu oraz miejsca spotkań. To tutaj, od wtorku do piątku, kupimy wypieki od Nowego Chleba. Ta mikropiekarnia, z siedzibą w Gdańsku (ul. Śląska 17A), specjalizuje się w naturalnych, pszenicznych i żytnich chlebach na zakwasie. Dzięki starannie opracowanym, autorskim przepisom skradną one podniebienie niejednego smakosza.

Chleby pszenne od mikropiekarni Nowy Chleb. // fot. fb.com/nowychleb.mikropiekarnia
Chleby pszenne od mikropiekarni Nowy Chleb. // fot. fb.com/nowychleb.mikropiekarnia

W dwóch lokalach Ogniem i Piecem (ul. Świętojańska 87, ul. Ujejskiego 28) codziennie rano dostępne są świeże wypieki – chleby pszenno-żytnie oraz razowe, klasyczne i smakowe. Wypiekane na zakwasie, z naturalnych składników i bez dodatku ulepszaczy.

Nasza oferta powiększyła się o kolejne pyszności ????. Codziennie rano w obu lokalach możecie dostać świeże chleby własnego...

Opublikowany przez Ogniem i Piecem Gdynia Piątek, 19 lutego 2021


Bochenek żytniego i chrupiącego chleba na zakwasie kupić można również w restauracji Muszla (plac Grunwaldzki 1). Z kolei restauracja Biały Królik piecze chleb na zamówienie. Do wyboru: żytni z czarnuszką i oliwą kaszubską oraz pszenno-żytni z orkiszem, z Kujawianką i makiem. Szczegóły oferty dostępne są na stronie internetowej restauracji. Będąc w centrum miasta, warto także zajrzeć do restauracji Neon (ul. Abrahama 39). To właśnie tu, w piatki, soboty i niedziele, można kupić świeże pieczywo (możliwa wcześniejsza rezerwacja telefoniczna) oraz do kawiarni Tłok (ul. Wybickiego 3/1), która prócz chrupiących bochenków chleba oferuje też słodkie wypieki. Szczegółowe informacje o propozycjach gdyńskich lokali można znaleźć na ich stronach na Facebooku.

Oczywiście wymienione piekarnie i restauracje to nie wszystkie miejsca w Gdyni, w których dostaniemy pyszne, świeże pieczywo. Zachęcamy do poszukiwań, odwiedzania lokalnych piekarni i restauracji, eksperymentowania i próbowania nowych smaków. To nie tylko nowe, kulinarne doznania, ale realna pomoc lokalnym przedsiębiorcom.

  • ikonaOpublikowano: 19.03.2021 07:00
  • ikona

    Autor: Weronika Rozbicka (w.rozbicka@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 19.03.2021 16:16
  • ikonaZmodyfikował: Karolina Szypelt
ikona

Najnowsze