PKO Gdynia Półmaraton 2025 – zmiany w organizacji ruchu
Co nowego

Twórczo w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

Dwa konkursy: I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów i III konkurs gastronomiczny „Znani i I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznychlubiani gotują z uczniami" odbyły się 20 marca 2015 r. w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni.

Tematem pierwszego konkursu była „Wielkanoc na Pomorzu oczami artysty". Wystartowało 14 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z Gdańska, Gdyni, Kłanina, Rumi, Rusocina, Sierakowic, Wejherowa, Władysławowa. Zadaniem każdej z uczestniczących drużyn było przygotowanie aranżacji stołu łączącej elementy tradycyjne z wizją artysty, uwzględniając nakrycie wstępne do zaplanowanego menu wielkanocnego. W jury konkursowym zasiedli przedstawiciele Trójmiejskich hoteli ; Hotel Sofitel Grand Sopot, Hilton Hotel Gdańsk, Sheraton Sopot Hotel oraz artysta-plastyk. Każdy uczestnik otrzymał nagrodę rzeczową fundowaną przez Prezydenta Gdyni. Ponadto jury przyznało Kamili Markowskiej i Marzenie Hinca z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach (ufundowane przez hotele) GRAND PRIX.

I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

 

I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

 

 

Równocześnie w szkole odbyła się III edycja konkursu gastronomicznego „Znani i lubiani gotują z uczniami", organizowanego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. Celem konkursu jest kultywowanie i Zwycięska ekipa konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami” / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznychpogłębianie wiedzy o pomorskiej tradycji kulinarnej stanowiącej dziedzictwo kulturowe Pomorza. Ekipa kucharska składała się z zaproszonego Gościa i ucznia ZSHG. W czasie 100 min drużyna kucharska musiała wykonać danie zasadnicze ( 4 porcje) w skład którego wejdą następujące surowce: pstrąg, warzywa, dodatek skrobiowy, sosy, elementy dekoracyjne. W potrawie należało uwzględnić minimum trzy surowce zaliczone do produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Zmagania konkursowe oceniali znani pomorscy kucharze: Tomasz Milewski - przewodniczący, Krzysztof Szulborski i Krzysztof Wierzba. 



I miejsce zajęła drużyna w składzie: Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gdyni Krystyna Przyborowska i Tomasz Grota kl. IV TK
II miejsce zajęła drużyna w składzie: Dyrektor Urzędu Miasta Jerzy Zając i Krystian Buksza kl. III TGa
III miejsce zajęła drużyna w składzie: aktor Grzegorz Gzyl i Marcin Ruszczak IV TG

Grzegorz Gzyl razem z uczniem Zespołu  Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych podczas konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami” / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

Jerzy Zając razem z uczniem Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych podczas konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami” / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

Konkurs „Znani i lubiani gotują z uczniami” / fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

fot. Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych

ikona

Najnowsze