Gdzie można pysznie zjeść, a do tego gościć w miejscu z niebanalnym widokiem? Na pewno w restauracjach w Gdyni. Poznaliśmy właśnie nazwiska nagrodzonych Top Restauratorów – Kreatorów Gastronomii. Zwycięzcy zostali wybrani podczas konferencji hybrydowej Made For Restaurant, która odbyła w Krakowie. Tytuł Kreatora Roku 2021 zdobył trójmiejski restaurator Mariusz Zawadzki – właściciel Mondo di Vinegre, Vinegre, Tapas De Rucola i Officyna Vinegre. We wtorek, 16 listopada, po burzliwych naradach jury oraz po przeliczeniu głosów uczestników konferencji Made For Restaurant – Creators, poznaliśmy laureatów konkursu o tytuł Top Restauratora – Kreatora Roku 2021. Za ciężką pracę, wytrwałość, kreatywność i inspirowanie branży gastronomicznej wyróżniono czworo przedsiębiorców.Najlepszym Kreatorem Roku 2021 został doskonale znany gdynianom restaurator Mariusz Zawadzki – właściciel takich lokali jak: Mondo di Vinegre, Vinegre, Tapas De Rucola i Officyna Vinegre. To właśnie Zawadzki otrzymał najwięcej głosów publiczności oraz pochwał od jury. – Nominacja, a potem zwycięstwo było dla nas tak samo zaskakująca, jak i miłe. W szczególności, że otrzymane na 10-lecie mojej gastronomicznej aktywności. To dla mnie okazja do podziękowania wspólnikom: Arturowi Draniczarkowi, Pati Paw, Beacie Świętoreckiej, Ramirowi Gonzales Diaz’owi oraz pracownikom i gościom naszych konceptów, za wspólne 10 lat kulinarnych doznań i radości ze wspólnego przebywania i konsumowania. Życzę nam, aby nasz kulinarny świat dalej się rozwijał się i dawał nam powody do wspólnego biesiadowania – mówi restaurator Mariusz Zawadzki, zdobywca tytułu Kreator Roku 2021. Jak restauratorowi z Trójmiasta udało się przetrwać ciężki okres pandemii i lockdownów? – Od 10 lat tworzę miejsca, które zmieniają gastronomiczną mapę Trójmiasta. Każde z przedsięwzięć opiera się na ludziach, z którymi tworzę optymalną synergię pozwalającą kreować miejsca kultowe. Mój osobniczy talent dzielenia się tym, co w biznesie najważniejszej – w połączeniu z talentami moich wspólników – przybiera realne wymiary w postaci miejsc jedynych w swoim rodzaju. Podążając za koncepcją kultury zarządzania, jaką jest szacunek dla człowieka, w czasie pandemii wdrożyłem projekt wspierający ludzi gastronomii, którzy na skutek obostrzeń potracili swoje miejsca pracy, a ich rodziny stanęły przed widmem biedy. W wyniku analizy sytuacji ekonomicznej innych krajów, podjęliśmy decyzję o rekrutacji do naszych restauracji szefów kuchni z innych części świata: Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Tunezji. W efekcie tego mamy w tej chwili w naszych strukturach już sześciu takich szefów – wyjaśnia Zawadzki. Czy najlepszy Kreator Roku 2021 ma jakąś receptę na sukces, którą chciałby podzielić się z innymi restauratorami? – Nigdy nie odważyłbym się dawać rad. Każdy przedsiębiorcza w naszej branży jest profesjonalistą realizującymi swoją wizję świata gastronomicznego i dlatego mamy tak piękną, kulinarną mapę lokali, które możemy odwiedzać w wolnym czasie – podsumowuje Mariusz Zawadzki. Pozostałymi laureatami konkursu Made For Restaurant zostali: Paweł Zyner z restauracji Anatewka w Łodzi, Daniel Pawełek z Ferment Group w Warszawie (restauracje: Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Rozbrat 20, Le Braci Cucina oraz Butchery & Wine), Ewa Voelkel-Krokowicz z restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Wszystkim nagrodzonym restauratorom serdecznie gratulujemy! Opublikowano: 22.11.2021 14:43 Autor: Magdalena Śliżewska (magdalena.slizewska@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 22.11.2021 14:50 Zmodyfikował: Agnieszka Janowicz