Karol Okrasa - znany i lubiany kucharz i szef kuchni zawitał do Gdyni w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Odwiedził Muzeum Miasta Gdyni, gdzie nagrywał jeden z odcinków swojego programu „Okrasa łamie przepisy”. Zgłębiał tam historię kuchni oraz potraw, które serwowano na transatlantyku „Batory”. Podczas wizyty przyznał też, że Gdynia to bardzo smaczne miasto. Co można było zjeść podczas rejsu słynnymi transatlantykami M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”? Na to pytanie szukał w Gdyni odpowiedzi znany kucharz i szef kuchni Karol Okrasa. W odkryciu kulinarnych tajemnic obu statków pomogła mu Agnieszka Drączkowska z Muzeum Miasta Gdyni, a prywatnie wnuczka Tadeusza Drączkowskiego - kapitana transatlantyków M/S „Batory” i TSS „Stefan Batory”. - Przede wszystkim chcę zgłębić tajniki kuchni, która mnie niezwykle intryguje, kuchni z perspektywy rzemiosła. Chodzi o kuchnię na statku „Batory”, która była charakterystyczna i bardzo inspirującą. Zobaczyłem kiedyś jej menu i stwierdziłem, że warto o tym zrobić projekt. To próba pokazania kuchni z zupełnie innej strony. Polski szef kuchni chciał trochę barokowo te potrawy ubrać, troszkę oszukać i zwykłego kurczaka pokazać tak, jakby to była eleganckie danie. Z kolei zagraniczny szef kuchni, który zawiadywał kuchnią przez kilka lat, pokazywał zupełnie inny styl. On poszedł bardziej w regionalizm polski, który był dla niego wtedy chyba inspirujący. Chciałbym się dowiedzieć, czy na „Batorym” był prawdziwy all inclusive, jak on wyglądał i czy te potrawy rzeczywiście podawano tak, jak były opisane – mówi Karol Okrasa, kucharz i gospodarz programu „Okrasa łamie przepisy”. Rozmowę przeprowadzoną w Muzeum Miasta Gdyni będzie można zobaczyć w marcu lub kwietniu w programie „Okrasa łamie przepisy”. Karol Okrasa przyznaje, że Gdynia jest ciekawa nie tylko pod względem kulinarnym. Jak mówi, warto ją poznać, bo to interesujące miejsce. - Moim zdaniem Gdynia jest miastem tak samo pięknym, jak nieodkrytym i niepoznanym do końca. Prawdopodobnie znamy Gdynię z perspektywy piaszczystej plaży, ale warto też wejść troszkę do środka i poszperać. Zagłębić się i poznać jej historię, która jest absolutnie bogata, wspaniała i cudownie interesująca. Nie zawahałbym się użyć słowa, że bardzo smaczna – zaznacza Okrasa. Wizyta w naszym mieście skłoniła kucharza nie tylko do zgłębiana historii kuchni, ale również do degustacji lokalnych specjałów. - Odwiedziłem pewien sklepik, nie mogę zdradzić jaki, ale się zaopatrzyłem, część już skonsumowałem i poczułem, że jestem we właściwym miejscu – zdradził Okrasa. Czy Gdynia może inspirować kulinarnych mistrzów? Według Karola Okrasy jak najbardziej. - Wielu moich kolegów ma tutaj swoje restauracje i wielu z tych kucharzy wygrywało międzynarodowe i ogólnopolskie nagrody kulinarne w konkursach, w których ja też miałem okazję uczestniczyć. I oni stąd czerpią inspirację. Ta lokalna kuchnia jest dla nich bardzo ważna i najczęściej dzięki niej wygrywają te konkursy – mówi kucharz. Karol Okrasa to polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jest jednym z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni. Szefuje warszawskiej restauracji „Platter”. Galeria zdjęć Pobierz galerię Karol Okrasa - kucharz i szef kuchni podczas rozmowy z Agnieszką Drączkowską z Muzeum Miasta Gdyni // fot. Sławomir Okoń Pobierz zdjęcie Warunki pobierania Wszelkie prawa do zdjęć lub grafik prezentowanych w ramach portalu, należą do Prowadzącego portal lub do podmiotów z nim współpracujących i podlegają ochronie prawnej. Prowadzący portal zezwala na kopiowanie i przedstawianie utworów jedynie w celach niekomercyjnych oraz pod warunkiem zachowania go w oryginalnej postaci i zachowaniem kontekstu tematu, do którego zostało wykorzystaneprzez redakcję gdynia.pl. Opublikowane materiały powinny zawsze zawierać źródło, czyli adres strony www.gdynia.pl. Na publikowanie utworów w innych celach wymagana jest zgoda właściciela strony czyli Prowadzącego portal. Opublikowano: 19.02.2021 15:44 Autor: Magdalena Czernek (magdalena.czernek@gdynia.pl) Zmodyfikowano: 19.02.2021 17:40 Zmodyfikował: Redakcja portalu Gdynia.pl