Szefowie kuchni mają okazję wykazać się kreatywnością realizując hasło przewodnie festiwalu Kwitnąca scena restauracyjna. Pod tą nazwą kryje się rozkwit polskiej gastronomii ostatnich lat, czyli nowe pomysły kulinarne, powrót świeżych i lokalnych składników do kuchni i odwaga Restauratorów i Szefów Kuchni w tworzeniu oryginalnych smakowo dań, a także nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta. W Gdyni, by spróbować trzydaniowego - przystawka, danie główne, deser - posiłku w festiwalowej cenie 39 zł, wybierzemy się do: • Coco - ul. Waszyngtona 21 • Cyganeria - ul. 3 Maja 27 • Główna Osobowa - ul. Abrahama 39 • Krew i Woda - ul. Abrahama 41 • ON/OFF - ul. Olimpijska 2 • Panorama - ul. Mickiewicza 1/3 • Serio - 3 Maja 21 • Trafik - Skwer Kościuszki 10 Wcześniejsze rezerwacje stolików w wybranych restauracjach są dostępne na stronie restaurantweek.pl. Oprócz spotkań przy talerzu, organizatorzy zadbali o wydarzenia towarzyszące: warsztaty kulinarne, spotkania z restauratorami, wykłady, panele dyskusyjne, projekcje filmów czy targi. Do tej pory Restaurant Week przyciągnął prawie 100 tysięcy gości, który odwiedzili w sumie 226 restauracji w miastach biorących udział w akcji. W sumie w wiosennej odsłonie wydano 280 743 festiwalowe dania. Opublikowano: 11.04.2016 11:32 Autor: Justyna Śliwicka