Aktualności

Pilotażowy warsztat „Zielony fast-food”

Relacja z pierwszych warsztatów.

SHAKE BANAN - CAROB

5-6 dojrzałych bananów / z plamkami  są najdojrzalsze i najzdrowsze /

3-4 łyżki Carobu wg uznania

Ok.1 L wody nie gazowanej

Banany zmiksować z 2 łyżkami Carobu i wodą do preferowanej gęstości  można dodać resztę Carobu i cynamonu i imbiru jeśli masz  ochotę.

Shake jest prosty, tani ze zdrowo  połączonymi składnikami.

Wykorzystać go można jako sos polewania np. naleśników .


BATON GRYCZANO-SEZAMOWY

Baton prosty  w produkcji bez cukru ,sztucznych barwników ,rafinowanych  tłuszczy  itp. zbędnych dodatków. Bez pieczenia!!!!!

2 -3 szklanki kaszy białej gryczanej

Do wyboru owoce wg 3-4szt jabłko, gruszka, banan 

3-4 łyżki Tahiny masła sezamowego

Łyżeczka imbiru lub świeży 

3 łyżki sezamu lub wiórek kokosowych wg.smaku

4 łyżki melasy Carobowej

Kaszę zmielić  w młynku na sucho, dodać tarte lub drobno pokrojone owoce oraz pozostałe  składniki.

Wymieszać razem na gęstą masę jeśli zbyt zwarta dodać owoców lub wody.

Masę rozłożyć na tacę  wyrównać. Nożem naciąć w formie siatki. 

Zostawić na 30min do związania się.

Delikatnie wycięte odkładać na talerz.

 

BATON OWSIANO - CAROBOWY

1-2 opakowania płatków owsianych 

4-5 łyżeczek Carobu w proszku 

4-5 owoców wg uznania

gruszka , banan , jabłko 

1 łyżeczką cynamonu

0,5 słoika Tahiny / wielkości dżemu/

Zetrzeć lub pokroić  owoce, wymieszać z resztą  składników.

Na tacy masę rozłożyć równomiernie 

Nożem  zaznaczyć siatkę .

Zostawić na 30min do związania się. 

 

MUSLI

Ulubione ale pełnoziarniste płatki są bardzo dobrym źródłem energii na dłużej. 

Dają uczucie sytości na parę godzin.

Bez utwardzonych  tłuszczy, cukru rafinowanego 

Nie zawierają białej mąki, soli.

Wg uznania płatki pełnoziarniste 

2- 4 garście 

Mieszkanka ulubionych owoców pokroić  lub zetrzeć

Ulubione bakalie 1-2 garść

Cynamon dla smaku

Wszystko wymieszać  można polać shake ban.-carobowym. 

 

Autor przepisów  i opracowanie.

Wszystkie  propozycje są łatwe do zrobienia, tanie w przygotowaniu i ekonomiczne - wychodzi duża ilość.

Janusz Arrasz

  • ikonaOpublikowano: 14.11.2014 15:10
  • ikona

    Autor: Justyna Śliwicka

ikona