Zbliża się zmiana sposobu segregowania odpadów na terenie Komunalnego Związku Gmin „Dolina Redy i Chylonki”.Od stycznia 2020 r. do dotychczas segregowanych odpadów, jakimi są plastik i metale, szkło, odpady zielone (trawa, liście, gałęzie z naszych ogrodów), papier oraz odpady zmieszane (resztkowe) dołączą biodegradowalne odpadki kuchenne (zwane też bioodpadami) powstające w naszych domach. Podobnie jak odpady surowcowe, trafiające m.in. do instalacji przetwarzania odpadów komunalnych, EKO DOLINA Sp. z o.o. w Łężycach, gdzie są sortowane i przekazywane do recyklingu, tak i odpady kuchenne zostaną „odzyskane” – w postaci kompostu/polepszaczy gleby oraz (w przyszłości) biogazu, który będzie przetwarzany na energię elektryczną. Biodegradowalne odpady kuchenne trafiać będą do brązowych pojemników. Do odpadów kuchennych zaliczamy roślinne odpadki takie jak:– obierki, fusy z kawy czy herbaty, resztki owoców i warzyw;– skorupki jaj, pieczywo, ciasto, różnego rodzaju resztki żywności (ale bez mięsa i kości), a nawet kartonowe wytłoczki po jajkach.Natomiast zbierane dotychczas odpady zielone: liście, trawę i gałązki tak jak do tej pory należy zbierać do brązowych worków.Zbieranie odpadów kuchennych zapewni możliwie wysoki potencjał odzysku biogazu i kompostu. Niedozwolone będzie wrzucanie do brązowych pojemników: odpadów zielonych, ryb, nabiału i jego przetworów, olejów oraz tłuszczy, odchodów zwierzęcych, trocin, sorbentów zanieczyszczonych odchodami zwierzęcymi, drewna i płyt wiórowych, niedopałków papierosów, kamieni i ziemi. Opublikowano: 04.04.2019 12:50 Autor: Karolina Szypelt (karolina.szypelt@gdynia.pl)