Aktualności

Przyjdź do InfoBoxu i zobacz prace nagrodzone w konkursie na projekt centrum sąsiedzkiego na Witominie

Montaż wystawy w Infobox Gdynia
Do środy, 6 grudnia, w gdyńskim InfoBoxie oglądać można prace nagrodzone w konkursie architektonicznym, którego tematem było opracowanie koncepcji centrum sąsiedzkiego w Gdyni Witominie. Zupełnie nowy obiekt - otwarty, przyjazny i doskonale wkomponowany w przestrzeń dzielnicy – stanowi ważną część Gminnego Programu Rewitalizacji miasta Gdyni.
 
Prace nagrodzone oraz wyróżnione w konkursie na koncepcję centrum sąsiedzkiego na Witominie - Radiostacji po raz pierwszy zaprezentowano 6 listopada w Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni. Do udziału zgłosiły się 23 pracownie architektoniczne z całego kraju. 10 z nich spełniło wymogi formalne i zostało zakwalifikowanych do konkursu. Ostatecznie wpłynęło osiem prac.

Zwyciężył projekt stworzony przez studia Dynamo Produce Marzena Wytrykusz, Hago Architekci Andrzej Gołębiewski oraz Jakub Piórkowski PB Studio. Jego autorzy zwycięskiego zostali zaproszeni do negocjacji na sporządzenie projektu budowlanego i wykonawczego. I Nagroda w konkursie to również 25 000 złotych dla autorów projektu.
 
II nagroda przypadła koncepcji przygotowanej przez INTERURBAN Łukasz Piankowski. III Nagrodę przyznano projektowi studia Pniewski Architekci Sp. z o.o.
 
Wyróżnione udziałem w wystawie zostały koncepcje stworzone przez studia 3MA sp. z o.o. oraz IFA Kamil Domachowski.

Nagrodzone i wyróżnione prace można oglądać do 6 grudnia w Gdynia InfoBox przy ul. Świętojanskiej.
 
Stworzenie Centrum Sąsiedzkiego w Witominie – Radiostacji jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć rewitalizacyjnych w Gdyni. Obiekt powstanie u zbiegu ulic Rolniczej i Chwarznieńskiej - w pobliżu planowanego ciągu pieszo-jezdnego obejmującego ulice Uczniowską, Nauczycielską i Widną.
Centrum będzie łączyło zadania miejsca spotkań i działań na rzecz lokalnej społeczności z biblioteką. Wzbogaci nieodpłatną ofertę dla mieszkańców. Znajdzie się w nim punkt konsultacyjny i terapeutyczny oraz dwie sale – do zajęć ruchowych i warsztatowych. Wybrana koncepcja pozwoli na stworzenia miejsca integrującego mieszkańców oraz dopasowanego do ich potrzeb.

Projekt Gdynia odNowa: Rewitalizacja zachodniej części dzielnicy Witomino-Radiostacja jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
  • fot. Łukasz Kierznikiewicz