Aktualności

Savoir - vivre, czyli o sztuce nakrywania stołu

O tym jak należy zachowywać się przy stole wspomina już polska literatura okresu średniowiecza. Dziś doskonale wiemy, że jego aranżacja i nakrycie nie powinno być przypadkowe lecz wynikać z obowiązujących zasad savoir - vivru. Nie jest to łatwa sztuka biorąc pod uwagę, że każdy nawet najmniejszy element jak ułożenie noża czy widelca, ma swoje znaczenie, które należy umieć bezbłędnie odczytać.

 
 
Taką wiedzą i umiejętnościami musieli się wykazać uczestnicy II Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów organizowanego przez Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Odbył się on we wtorek, 15 marca w Centrum Konferencyjnym PPNT Gdynia.
 
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z:  Kłanina, Pucka, Rumi, Sierakowic, Tczewa, Wejherowa, Gdyni. Drużyny miały za zadanie przygotowanie aranżacji stołu z nakryciem wstępnym do zaplanowanego menu. Tematem przewodnim, który należało uwzględnić we własnych interpretacjach była Wielkanoc w Gdyni, w mieście zbudowanym na marzeniach, związanym z morzem, które jest gospodarzem wielu wydarzeń kulturalnych i sportowych, na które  przybywają goście z kraju i ze świata.
 
 
 
Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele trójmiejskich hoteli oraz artystka plastyk z Gdyni postanowiło nie przyznać Grand Prix lecz wyróżnienia, które otrzymali:

- za ogólną estetykę stołu:  
  • Martyna Hochszulc, Michalina Reszka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun: Ewelina Pilc Bojke,
  • Eliza Groenwald, Małgorzata Itrych, Natalia Wilczewska, Bernadeta Perszon z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, opiekun: Anna Zwierska - Dampc,
  • Julia Kąkol, Martyna Koralewska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun: Małgorzata Więcek,
  • Kamila Markowska, Marzena Hinca z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun: Małgorzata Chobot,
  • Adrianna Jaklińska, Agata Grota z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun: Ewelina  Ciereszko
- za aranżację:
  • Weronika Byczkowska, Daria Mielewczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun: Ewelina Pilc Bojke,
  • Karolina Szałek, Sylwia Jasińska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Beata Chwyć
- za zgodność z tematem:
  • Emilia Klechowicz, Aneta Toruńczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun: Małgorzata Więcek,
  • Agata Reclaf, Weronika Labuda z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun: Małgorzata Chobot,
  • Martyna Grzelak, Weronika Troć z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun: Ewelina  Ciereszko
- za artystyczne i oryginalne przedstawienie tematu:
  • Dorota Kartuszyńska, Alicja Krupińska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, opiekun: Barbara Antoniuk,
  • Julia Nowacka, Błażej Wiczkowski z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun: Maria Dawidczyk.
 
Konkurs ma na celu rozpowszechnianie polskich tradycji świątecznych, przekazanie wiedzy na temat nakrywania i dekorowania stołów, a także wskazanie najnowszych trendów obowiązujących w gastronomii. Ponadto jest to sposób integracji środowisk szkolnych oraz podtrzymywania współpracy z pracodawcami i instytucjami, współpracującymi z Zespołem Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
 


oprac. Agnieszka Wołowicz, www.eratuszgdynia.pl

ikona