Zielono mi!

 

Rośliny stały się obecnie stałym elementem każdego mieszkania. Nie tylko wnoszą do niego cząstkę natury, umilając nasze otoczenie, nie tylko cieszą różnobarwnymi i różnokształtnymi kwiatami, ale także produkują tlen, wytwarzają substancje aromatyczne  i olejki eteryczne a także działają zabójczo na różne szkodliwe mikroorganizmy. Ponadto mają na nas działanie odprężające

i uspakajające. Wnętrze bez roślin jest smutne

 i trudne do zaakceptowania.

 

O kwiatku, kwiatku mały,
jakże zazdroszczę ci spokoju -
coś w tobie jest ze skały,
coś w tobie jest ze zdroju,
coś ze zwierzęcia w lesie,
coś z gwiazdy błyszczącej z daleka,
coś z blasku, który mgła niesie,
coś z iskier, gdy kuźnię wiatr chłoszcze,
tylko nic nie ma z człowieka -
i tego ci, kwiatku, zazdroszczę.

Kazimierz Przerwa-Tetmajer

 

 

Budowa rośliny

 

Wśród roślin hodowanych na naszych parapetach, balkonach lub

w przydomowych ogródkach dominują rośliny kwiatowe, czyli takie, które

w czasie swojego rozwoju wytwarzają kwiaty.

 

Kwiat to skrócony i przekształcony pęd służący do rozmnażania płciowego. Często zaopatrzony jest w okwiat, czyli koronę i kielich.

 

bud

 

 

 

   W królestwie roślin można spotkać niewiarygodne bogactwo form począwszy od żyjących w wodzie mikroskopijnych jednokomórkowych glonów do ogromnych tysiącletnich drzew. Pomiędzy tymi skrajnościami mieszczą się rośliny

o najrozmaitszych kształtach i rozmiarach, zadziwiająco przystosowane do środowiska. Rośliny jednoroczne wyrastają z nasion, kwitną i obumierają

w tym samym roku, a ciągłość gatunku zapewniają jedynie nasiona zdolne do przetrwania zimy. Wieloletnie rośliny zielne mają zdolność przezimowania

w postaci cebul, kłączy lub bulw, czyli spichrzowych łodyg podziemnych. Formy drzewiaste na ogół tracą liście, zabierając im uprzednio cenny chlorofil.

 

Rośliny trujące

 

 

Na działce często pielimy rabatki kwiatowe bez rękawic ochronnych, a potem-
– niejednokrotnie - bez mycia rąk  przecieramy nimi oczy albo zrywamy owoce
i spożywamy je. Wiemy, że to niehigienicznie, ale nie zdajemy sobie sprawy, że może to grozić poważniejszymi konsekwencjami, a mianowicie zatruciem.

Dlatego warto znać trujące rośliny, by ustrzec siebie, a szczególnie dzieci przed ich trującymi właściwościami.

Oto kilka przykładów roślin, które mogą nam zaszkodzić:

                           Rośliny zielne

¨        Zimowit (Colchicum sp.) - cała roślina

¨        Ciemiężyca biała (Yeratrum album) - cała roślina

¨        Czernieć (Actaea sp.) - korzenie, sok, owoce

¨        Pokrzyk wilcza jagoda (Atrapa belladonna) - cała roślina

¨        Rącznik pospolity (Ricinus communis) - cała roślina a szczególnie nasiona

¨        Tojad (Aconitum sp.) - cała roślina

¨        Naparstnica (Digitalis sp.) - cała roślina

¨        Stopowiec (Podophyllum sp.) - cała roślina

¨        Wilczomlecz (Euphorbia sp.) - cała roślina                                                                            

¨        Groszek (Lathyrus sp.) - cała roślina szczególnie nasiona

¨        Hiacynt (Hyacinthus sp.) - cała roślina

¨        Jaskier (Rannunculus sp.) - cała roślina                                                                                hiacynt

¨        Kosaciec Iris sp.) - korzenie kłącza, liście, owoce

¨        Lantana (Lantana sp.) - cała roślina a szczególnie niedojrzałe owoce

¨        Narcyz (Narcissus sp.) - cała roślina

¨        Pomidor (Lycopersicon esculentum) - niedojrzałe owoce, łodyga, liście

¨        Serduszka (Dicentra sp.) - cała roślina

¨        Śnieżyca wiosenna (Leucojum vernum) - cała roślina

¨        Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis) - cała roślina

¨     Tytoń (Nicotiana sp.) – liście                                                                                   

Rośliny drewniejące                                                  

¨        Cis (Taxus sp) - cała roślina oprócz osnówek                                                                      

¨        Barwinek (Vinca sp.) - cała roślina

¨        Glicynia=Słodlin (Wisteria sp.) - cała roślina                                                                   wilczomlecz

¨        Hortensja (Hydrangea sp.) - cała roślina a szczególnie pąki kwiatowe

¨        Kalina (Yiburnum sp.) - owoce

                                                                       
Kompostowanie

 

 

 

        Rozkład materii organicznej może przebiegać w dwojaki sposób –

-beztlenowo, w sposób gnilny, albo z udziałem tlenu poprzez kompostowanie. Proces ten polega na mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych poprzez przekształcenie ich w kompost. Przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce, bakterie, pleśnie oraz pierścienice (dżdżownice).

 

Cały ten proces jest dość złożony i wpływają na niego następujące czynniki:


♠ materiał, który kompostujemy
♠ temperatura kompostowania
♠ dostępność tlenu
♠ wilgotność kompostowanego materiału
♠ ilość i jakość mikroorganizmów kompostujących

 

                                        

        Wytworzony w procesie kompostowania humus wykazuje (w zależności od kompostowanych materiałów) znaczącą zawartość azotu, potasu, fosforu

i wapnia. Jest to doskonały nawóz dla roślin, a jego zawartość w glebie najlepiej świadczy o jej żyzności. Dojrzały kompost można stosować do nawożenia gleby bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych. Zwiększa on urodzajność gleby, pozwala na rekultywację zniszczonej oraz ubogiej w składniki odżywcze

i mineralne.