Zielono mi! |
O kwiatku, kwiatku mały,
jakże zazdroszczę ci spokoju -
coś w tobie jest ze skały,
coś w tobie jest ze zdroju,
coś ze zwierzęcia w lesie,
coś z gwiazdy błyszczącej z daleka,
coś z blasku, który mgła niesie,
coś z iskier, gdy kuźnię wiatr chłoszcze,
tylko nic nie ma z człowieka -
i tego ci, kwiatku, zazdroszczę.
Kazimierz Przerwa-Tetmajer
Wśród roślin hodowanych na naszych
parapetach, balkonach lub
w przydomowych ogródkach dominują
rośliny kwiatowe, czyli takie, które
w czasie swojego rozwoju wytwarzają kwiaty.
Kwiat to skrócony i przekształcony pęd
służący do rozmnażania płciowego. Często zaopatrzony jest w okwiat, czyli
koronę i kielich.
W królestwie roślin można spotkać niewiarygodne bogactwo form począwszy od żyjących w wodzie mikroskopijnych jednokomórkowych glonów do ogromnych tysiącletnich drzew. Pomiędzy tymi skrajnościami mieszczą się rośliny
o najrozmaitszych kształtach i rozmiarach, zadziwiająco przystosowane do środowiska. Rośliny jednoroczne wyrastają z nasion, kwitną i obumierają
w tym samym roku, a ciągłość gatunku zapewniają jedynie nasiona zdolne do przetrwania zimy. Wieloletnie rośliny zielne mają zdolność przezimowania
w postaci cebul, kłączy lub bulw, czyli spichrzowych łodyg podziemnych. Formy drzewiaste na ogół tracą liście, zabierając im uprzednio cenny chlorofil.
Rośliny
trujące
Na działce często pielimy rabatki kwiatowe bez
rękawic ochronnych, a potem-
– niejednokrotnie - bez mycia rąk przecieramy nimi oczy albo zrywamy
owoce
i spożywamy je. Wiemy, że to niehigienicznie, ale nie zdajemy sobie sprawy, że
może to grozić poważniejszymi konsekwencjami, a mianowicie zatruciem.
Dlatego warto znać trujące rośliny, by ustrzec
siebie, a szczególnie dzieci przed ich trującymi właściwościami.
Oto
kilka przykładów roślin, które mogą nam zaszkodzić:
Rośliny
zielne
¨
Zimowit (Colchicum
sp.) - cała roślina
¨
Ciemiężyca biała (Yeratrum album) - cała roślina
¨
Czernieć (Actaea
sp.) - korzenie, sok, owoce
¨
Pokrzyk wilcza jagoda (Atrapa
belladonna) - cała roślina
¨
Rącznik pospolity (Ricinus communis) - cała
roślina a szczególnie nasiona
¨
Tojad (Aconitum
sp.) - cała roślina
¨
Naparstnica (Digitalis
sp.) - cała roślina
¨
Stopowiec (Podophyllum sp.) - cała roślina
¨
Wilczomlecz (Euphorbia sp.) - cała roślina
¨
Groszek (Lathyrus
sp.) - cała roślina szczególnie nasiona
¨
Hiacynt (Hyacinthus
sp.) - cała roślina
¨
Jaskier (Rannunculus
sp.) - cała roślina hiacynt
¨
Kosaciec Iris sp.) - korzenie kłącza,
liście, owoce
¨
Lantana (Lantana sp.) - cała roślina
a szczególnie niedojrzałe owoce
¨
Narcyz (Narcissus
sp.) - cała roślina
¨
Pomidor (Lycopersicon
esculentum) - niedojrzałe owoce, łodyga, liście
¨
Serduszka (Dicentra
sp.) - cała roślina
¨
Śnieżyca wiosenna (Leucojum
vernum) - cała roślina
¨
Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis) - cała
roślina
¨ Tytoń (Nicotiana sp.) – liście
Rośliny drewniejące
¨
Cis (Taxus
sp) - cała roślina oprócz osnówek
¨
Barwinek (Vinca sp.)
- cała roślina
¨
Glicynia=Słodlin (Wisteria sp.) - cała roślina wilczomlecz
¨
Hortensja (Hydrangea
sp.) - cała roślina a szczególnie pąki kwiatowe
¨
Kalina (Yiburnum
sp.) - owoce
Kompostowanie
Rozkład materii
organicznej może przebiegać w dwojaki sposób –
-beztlenowo, w sposób gnilny, albo z udziałem tlenu poprzez kompostowanie. Proces ten polega na
mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych poprzez przekształcenie
ich w kompost. Przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce,
bakterie, pleśnie oraz pierścienice (dżdżownice).
Cały ten proces jest dość złożony i wpływają na niego
następujące czynniki:
♠ materiał, który
kompostujemy
♠ temperatura kompostowania
♠ dostępność tlenu
♠ wilgotność kompostowanego materiału
♠ ilość i jakość mikroorganizmów kompostujących
Wytworzony
w procesie kompostowania humus wykazuje (w zależności od kompostowanych
materiałów) znaczącą zawartość azotu, potasu, fosforu
i wapnia. Jest to doskonały nawóz dla
roślin, a jego zawartość w glebie najlepiej świadczy o jej żyzności. Dojrzały
kompost można stosować do nawożenia gleby bez żadnych obaw i ograniczeń
ilościowych. Zwiększa on urodzajność gleby, pozwala na rekultywację zniszczonej
oraz ubogiej w składniki odżywcze