Ekologiczne produkty
Produkt ekologiczny to taki towar, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Taki produkt powinien charakteryzować się następującymi cechami:
ilość surowców użyta do jego wytworzenia została znacznie ograniczona lub też surowce pochodzą z recyclingu
sam proces wytwarzania nie jest szkodliwy dla środowiska
surowce użyte do produkcji są nietoksyczne
produkt ani jego składniki nie są testowane na zwierzętach
opakowanie jest ograniczone do minimum lub w ogóle z niego zrezygnowano
opakowanie może zostać ponownie wykorzystane
zużycie energii na każdym etapie produkcji i użytkowania produktu jest zminimalizowane
istnieje system zbierania produktów wyeksploatowanych lub ich części
istnieje możliwość ponownego wykorzystania w całości lub w części zużytego produktu
unika się sztucznego przyspieszania starzenia się fizycznego lub moralnego (np. poprzez reklamę nowszych typów danego towaru) produktu
Jakie firmy produkują ekologiczne produkty np. do firm?
Spiral: teczki, segregatory z makulaturowego kartonu, bez toksycznych klejów i laminatów; plastyk ulega przetworzeniu
Lecce Pen Polska: długopisy ze spreparowanej kukurydzy; tworzywo mater-bi rozkłada się szybko w wodzie i glebie; część długopisów zawiera nasiona, z których po wetknięciu zużytego długopisu do ziemi wyrastają kwiaty kukurydziane - tworzywo spełnia rolę nawozu, inne modele mogą posłużyć jako pokarm dla rybek akwariowych
Opus: ekologiczne grzbiety do bindownic bez PCV
Amex: importer przyborów niemieckiej firmy Lyra, seria Pro-Nautra: kredki, ołówki, długopisy z nie lakierowanego drewna pochodzącego z niemieckich plantacji, opakowania z kartonu lub drewna
Bantex: segregatory, okładki, koszulki PP
NC Koperty: koperty z szarego papieru makulaturowego
Daccar - polski przedstawiciel firmy Leitz: makulatura wykorzystywana do produkcji segregatorów
Produkty rolnictwa ekologicznego pochodzą z gospodarstw ekologicznych i wytworzone zostały bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków i hormonów. Przetworzone produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają syntetycznych aromatów, barwników, konserwantów i polepszaczy. Oczywiste jest więc, że produkty te oprócz tego, że są o wiele zdrowsze od konwencjonalnych, to dzięki bardziej tradycyjnym i naturalnym metodom wytwarzania znacznie smaczniejsze. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że produkcja żywności ekologicznej jest nieuciążliwa dla środowiska naturalnego, a więc wszyscy którym nie jest obojętny los coraz bardziej skażonej i zatrutej chemią Ziemi mają możliwość włożenia swojego wkładu w jej ochronę, jedząc jednocześnie zdrową i smaczną żywność.
Jeśli chcemy kupować produkty ekologiczne, to jak je odnaleźć w gąszczu rynkowej oferty? Aby ułatwić nam wybór stworzono więc system eko-etykietowania inaczej eko-znakowania. Taki eko-znak ułatwia nam-konsumentom podjęcie decyzji podczas wybierania towarów. Jest to dla nas informacja, że produkt który nabywamy jest zgodny z przyjętymi kryteriami ochrony środowiska. Eko-etykietę przyznaje się tym produktom, które w swojej grupie zostaną ocenione jako najmniej szkodliwe dla środowiska.
W Polsce od 1998 roku na mocy zarządzenia dyrektora Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji w porozumieniu z Ministrem Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa przyznawany jest produktom polski EKO-ZNAK . Zasady jego przyznawania są zbliżone do zasad obowiązujących w Unii Europejskiej w zakresie unijnego znaku „margerytki”. Innym ważnym eko-znakiem jest oznaczenie CE . Świadczy o tym, że produkt nie zagraża zdrowiu ani nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego - nie tylko w postaci gotowej, ale również na wszystkich etapach wytwarzania.
Istnieją także eko-znaki związane tylko z pewnym aspektem towaru np. utylizacji czy produkcji. To tej grupy należy m.in. znak mówiący nam, że produkt w żadnej fazie nie był testowany na zwierzętach (często na kosmetykach). Można też spotkać znaki określające rodzaj tworzywa czy materiału użytego do produkcji. Na części produktów umieszczany jest też symbol recyclingu , który oznacza, że opakowanie może zostać użyte ponownie.
Eko-znaki zostały wprowadzone dla naszej- konsumenckiej wygody. Pomagają nam w podejmowaniu decyzji i przypominają, że nawet robiąc codzienne zakupy możemy przyczynić się do ochrony środowiska. Jeśli my-klienci będziemy kierować się eko-znakami przy wyborze towarów, zmobilizuje to producentów do przykładania większej wagi do spraw ekologii i wprowadzania na rynek produktów ekologicznie czystych i nieszkodliwych dla środowiska. Warto o tym pamiętać i wybierając produkty uhonorowane eko-znakami, wnieść nasz mały, prywatny wkład w ochronę środowiska.
Na podstawie: federacja-konsumentow.org.pl, zb.eco.pl, wywiadu w "Papierniczym Świecie" oraz własnych materiałów i wiedzy.
Powrót do strony głównej