Jerzy Zając, Sekretarz Urzędu Miasta Gdyni i Kamil Domański z Technikum Gastronomicznego zwyciężyli w drugiej edycji konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami". Finał, w którym łącznie rywalizowało 10 kucharskich par, odbył się w środę 9 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie: 1. Ewa Łowkiel - wiceprezydent Gdyni;2. Krystyna Przyborowska - Naczelnik Wydziału Edukacji UM Gdyni;3. Jerzy Zając - Sekretarz UM Gdyni;4. Teresa Kamińska - Prezes Zarządu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej;5. Igor Michalski - dyrektor Teatru Muzycznego;6. Stanisław Wierycho - dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego;7. Mirosław Czechowski - prorektor ds. nauki Akademii Morskiej w Gdyni;8. Jarosław Teska - prodziekan ds. nauki Wydziału Dowodzenia i Operacji Morskich Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni;9. Jarosław Marczewski - reprezentujący firmę Maximus;10. Paweł Sztenderski - współwłaściciel firmy Carving Gniech, mistrz Europy w carvingu. Oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:1. Nikola Janiszewska;2. Magda Witkowska;3. Bartosz Lidzbarski;4. Tomasz Grota;5. Michał Fedurek;6. Daniel Kurecki;7. Kamil Domański;8. Grzegorz Marzejon;9. Krystian Necel;10. Łukasz Dolny. W losowaniu „skojarzono" 10 dwuosobowych zespołów. Zawodnicy w czasie 100 minut musieli przygotować czteroporcjowe danie składające się z „polędwiczki wieprzowej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu". Wśród propozycji znalazły się między innymi polędwiczka pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie kaszy gryczanej, soczewicy czarnej, ziemniaków au gradin i puree z pasternaku oraz sosy śliwkowo-czekoladowy, wiśniowy i grzybowy karmelizowany. Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Sędziowie ogłaszając wynik konkursu, zwróciło uwagę na jego innowacyjną formułę, w której łączy się umiejętności, kreatywność i dotychczasowe doświadczenie kulinarne zaproszonych gości i uczniów ZSHG. Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie Jerzy Zając i uczeń kl. II TG Kamil Domański. Drugie miejsce „zgotowali" sobie Stanisław Wierycho i uczennica III TG Nikola Janiszewska. Trzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie Teresa Kamińska i uczeń kl. III TK Daniel Kurecki. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami. Zdjęcia do pobrania znajdują się w Serwisie Foto.Wideo relacja z konkursu - zobacz. Opublikowano: 10.04.2014 00:00 Autor: Sebastian Drausal, Gdyńskie Centrum Kontaktu (s.drausal@gdynia.pl)