Któż nie pragnie zachować młodej cery – takie pytanie postawili przed sobą młodzi naukowcy z Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego. Od rozważań teoretycznych postanowili przejść do czynu i rozpoczęli prace nad izolacją związków kolagenowych i kwasu hialuronowego z błon kurzych jaj. Wspomniany kolagen i kwas hialuronowy to jedne z najczęściej wykorzystywanych substancji odmładzających w kosmetyce.Prace prowadzone przez zespół studentów nauk przyrodniczych w ramach projektu InnovaBio Pomorze są pionierskie w swojej dziedzinie. Dotychczas kolagen uzyskiwano głównie z ryb, zaś podstawowym źródłem kwasu hialuronowego był proces fermentacji bakteryjnej. Gdyńscy badacze udali się w odmiennym kierunku, próbując wyizolować związki kolagenowe i kwas hialuronowy z błon kurzych jaj.– Kolagen i kwas hialuronowy, to jedne z najbardziej pożądanych substancji w branży kosmetycznej – mówi Magdalena Malara-Świtońska z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego. – Powszechnie stosuje się je jednak nie tylko w kremach i koncentratach przeciwzmarszczkowych, ale również w chirurgii; m.in. do ujędrniania cery, wypełniania ust, w dentystyce, chirurgii oraz w ortopedii, wspomagając rekonstrukcję kości i rehabilitację.Surowce do projektu dostarczyło przedsiębiorstwo Innowacyjno-Wdrożeniowe „IMPULS” – jeden z parterów aktualnie trwającej edycji InnovaBio Pomorze. Ale, jeśli eksperyment powiedzie się, z podobnych badań – obok branży kosmetycznej – będą mogli skorzystać również przetwórcy jaj. Dostarczając skorupki jaj zminimalizują koszty usuwania odpadów. A jednocześnie jest to szansa na wygenerowanie dodatkowy zysk ze sprzedaży tego, co do tej pory uchodziło za bezwartościowy produkt uboczny.InnovaBio Pomorze to program stworzony z myślą o studentach studiów przyrodniczych. Uczestnicy biorą czynny udział w projektach badawczych przekazanych od firm z sektora Life Science i realizowanych w Laboratorium Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni Opublikowano: 01.08.2017 10:00 Autor: Paweł Plecha (p.plecha@ppnt.pl) Zmodyfikowano: 01.08.2017 13:59 Zmodyfikował: Paweł Plecha