Najlepsze filmy kulinarne z całego świata, slowfoodowe śniadanie z widokiem na morze, filmowa kolacja z gwiazdą Kuchni+ Adamem Chrząstowskim oraz filmowe warsztaty dla dzieci - w ostatni październikowy weekend w Gdyni odbędzie się Festiwal Food Film Fest. Jedyny w Polsce przegląd filmów kulinarnych poszerza swój zasięg i 4. edycja tego wydarzenia po raz pierwszy odbędzie się w Gdyni, doskonale znanej ze swych filmowych tradycji i dobrej kuchni. Festiwal odbędzie w dniach 26 - 28 października 2012 w trzech miastach równocześnie: Warszawie, Poznaniu i Gdyni. Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd najnowszych i najlepszych filmów o szeroko pojętej tematyce kulinarnej, starannie wyselekcjonowanych przez organizatorów na międzynarodowych festiwalach filmowych. Wśród 14 prezentowanych w 2012 r. produkcji znajdą się znakomicie zrealizowane, ciekawe dokumenty z Europy, Azji i Ameryki Północnej oraz francuski film fabularny „Niebo w gębie". Filmy opowiadają nie tylko o kuchni i gotowaniu, dotykają także różnych problemów społecznych związanych z żywnością i życiem ludzi w różnych zakątkach naszego globu. Widzowie każdego z pokazów będą mieli okazję skosztować przysmaków związanych tematycznie z prezentowanymi filmami jak np. sushi, lampka doskonałego wina czy czekoladowa niespodzianka, a dzięki transmisji z warszawskiego kina Kultura będą mogli również śledzić spotkania z zaproszonymi gośćmi specjalnymi - twórcami i bohaterami prezentowanych filmów. Ale Food Film Fest to nie tylko uczta dla ducha. Podczas festiwalu nie zabraknie dodatkowych atrakcji, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Piątek 26 październik Klub Filmowy Żyrafa - bilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem17:30 „Gorycz czekolady" - poprzez losy intrygujących bohaterów, kreśli słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu. „Mleko?" - amerykański dokument, którego twórcy przytaczają argumenty dwóch ścierających się obozów - zwolenników i przeciwników picia mleka krowiego, oddając głos znawcom tematu: naukowcom, przedstawicielom przemysłu, rolnikom i propagatorom bezmlecznej diety. Poczęstunek przed filmami ufundowany przez T. Deker Patissier & Chocolatier i Cafe Ferber.20:00 „Cena sushi" - hiszpańska produkcja o złożonym problemie oceanicznych połowów. „Bydło - prawdziwe życie krów" - opowieść, której bohaterkami są normandzkie krowy rasy Charolaise. Francuski reżyser portretuje ten tak bliski człowiekowi, a jednocześnie wciąż mało znany, gatunek. Poczęstunek przed filmami ufundowany przez Tokyo Sushi i Steak House Hotel Kuracyjny.22:30 „Wielki Głód Mao" - dokument Patricka Cabouata pokazujący jak Mao Tse-tung zmienił sen o świetlanej przyszłości w realny koszmar milionów ludzi. Poczęstunek niespodzinaka przed filmami.Sobota 27 październik11:00 Slowfoodowe warsztaty dla dzieci - bilet: 15 PLN, Restauracja CocoNiezwykłe warsztaty filmowo-kulinarne, w czasie których dzieci przygotowywać będą różne smakołyki podczas swoich pierwszych autorskich programów kulinarnych - każdy uczestnik warsztatów zostanie zarejestrowany profesjonalną kamerą i być może będzie to początek międzynarodowej kariery kulinarnej na miarę Jamie Olivera.13:00 „Spragniony świat" - wstęp bezpłatny,Klub Filmowy Żyrafa Klub Filmowy Żyrafabilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem15:00 „Wtajemniczeni" - film w reżyserii Macieja Kowalczuka, pokazujący spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK IT RAW". Poczęstunek przed filmami ufundowany przez Piekarnię Szydłowski.17:00 „Najlepszy kucharz świata" - dokument o przygotowaniach Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym - Bocuse d'Or. „Ostatni walc w elBulli" to historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów", która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach. Poczęstunek przed filmami ufunodwany przez Restaurację Sztuczka.19:30 „Niebo w gębie" - polska premiera filmu fabularnego w reżyserii Christiana Vincenta. To smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty. 21:45 Filmowa kolacja z Adamem Chrząstowskim- bilet: 115 PLN, Restauracja CocoUroczysta kolacja filmowa, podczas której wykwintny posiłek dla festiwalowych gości przygotuje znany ze swoich autorskich programów w Kuchni+ Adam Chrząstowski - mistrz kulinarny, wyspecjalizowany w daniach kuchni polskiej.Niedziela 28 październik11:00 Slowfoodowe śniadanie - bilet: 30 PLN, Restauracja F.MingaSlowfoodowe śniadanie, czyli rozkosz dla zmysłów, najlepsze, starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców i przyjemność wspólnego biesiadowania. Gdyńskie śniadanie festiwalowe przygotowane zostanie przez Slow Food Polska. Klub Filmowy Żyrafabilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem15:00 „Więzy smaku" - francusko-chiński dokument, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej. „Chłopiec i pszczoły" - film o niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy. Poczęstunek przed filmami ufundowany przez Restaurację w Ogrodach.17:30 „Wojna o otyłość" - amerykański obraz społecznych i zdrowotnych konsekwencji jedzenia ponad miarę, którego nie są w stanie zatrzymać ani medialne kampanie informacyjne, ani narzucany przez popkulturę kult młodości i szczupłej sylwetki. „Obóz" - polski, krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej dokumentuje zmagania z nadwagą polskich dzieci, wysłanych przez zdeterminowanych rodziców na obóz kondycyjno-odchudzający. Poczęstunek niespodzianka przed filmami.19:30 „Natura, kobiety i wino" - włoska reżyserka, Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do zdominowanej dotąd przez mężczyzn branży produkcji win. Bohaterki, zdradzając sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i ekologicznym trunku, który stał się ich największą dumą.Bilety do nabycia w sieci Bilet.pl oraz miejscach poszczególnych wydarzeń.Poczęstunek przed filmem ufundowany przez firmę Afroalko. Opublikowano: 25.10.2012 00:00 Autor: Dorota Nelke (11@gdynia.pl)