Rozpoczął się konkurs na „Gdyński Przysmak" - kulinarną wizytówkę miasta. Przepisy wraz ze zdjęciami potraw należy zgłaszać do 7 września 2011. Gdyńskim przysmakiem może zostać każde danie: przystawka, zupa, danie główne lub deser. Ma się rozpływać w ustach, ale i dostarczać estetycznych przeżyć, czyli ładnie wyglądać. Potrawa powinna nie tylko podkreślać nadmorski charakter Gdyni, ale także jej tradycję i otwartość na nowinki z różnych stron świata. Przypomnijmy, że w 2010 roku w karnawałowym konkursie zwyciężyły oscypkowe muszle wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami autorstwa pani Anety Klimeckiej z Katowic. Organizatorzy czekają bowiem na zgłoszenia z całego kraju, a nawet i świata! Przepis wraz ze zdjęciem należy przesłać na adres e-mailowy: projekty@arg.gdynia.pl lub do siedziby organizatora - Agencji Rozwoju Gdyni - na adres: ul. Świętojańska 141, 81-404 Gdynia - do 7 września (decyduje data stempla pocztowego). Lista zwycięzców zostanie ogłoszona w niedzielę 11 września w Centrum Gemini podczas III Weekendu Kulinarnego Gdyni. Wyboru 5 najlepszych przepisów dokona specjalna komisja smakoszy gdyńskich, a także sami internauci. Na 5 zwycięzców czekają nagrody:I nagroda - voucher na zakupy w sklepie wnętrzarskim Home&You na kwotę 400 PLNII nagroda - odtwarzacz MP3 Creative Zen StyleIII nagroda - przewodnik kulinarny PascalIV i V nagroda - pamiątka Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.→ regulamin konkursuZobacz także: http://www.kulinarnagdynia.pl Przypominamy przepis na oscypkowe muszle. Składniki:• opakowanie rukoli• 1 duży oscypek• 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie• 100 g orzechów włoskich łuskanych• 100 g sera cheddar• 2 łyżki soku z cytryny• 4 łyżki oliwy z oliwek • sól, pieprz Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną. Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego! Opublikowano: 02.08.2011 00:00 Autor: Dorota Nelke (11@gdynia.pl)