Co nowego

Gdyński Przysmak na słodko

"Ciasteczkowe lizaki" i "Lody bursztynowy szlak" okazały się najlepsze w Konkursie na Gdyński Przysmak (w wersji na słodko), który został rozstrzygnięty w niedzielę 29 września 2013 r. podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni. Na Konkurs nadesłane zostały autorskie przepisy na gdyński deser wraz ze zdjęciami, gdyż zgodnie z regulaminem zwycięskie danie ma rozpływać się w ustach i zachęcać do natychmiastowej konsumpcji.

Decyzją jury - Komisji Gdyńskich Smakoszy - nagrodzonych zostało trzech autorów przepisów na Gdyński Przysmak. Nie przyznano jednak pierwszego miejsca, przyznano dwie równorzędne drugie nagrody.

II nagroda - ex æquo

Katarzyna Jastrzębska „Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku"

Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku

Jury nagrodziło autorkę przepisu za wesoły, bezpretensjonalny i pyszny deser w gdyńskich barwach, idealny zarówno dla dzieci, jaki dorosłych.

Marika Groenke-Kurpios „Lody bursztynowy szlak"

Lody Bursztynowy Szlak

Jury nagrodziło autorkę przepisu za starannie przemyślany przepis na delikatne, kremowe losy z sosem w kolorze bursztynowym z ciekawą nutą kardamonu

Wyróżnienie

Joanna Wawiernia „Słodkie koło ratunkowe"

Słodkie koło ratunkowe

Jury nagrodziło autorkę przepisu za klasyczne, ale bardzo trafne połączenie ciasta francuskiego z budyniem, dające wyśmienity efekt.


Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patykuPrzepis na
„Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patyku"


Składniki na 20 sztuk:
400g ciasta czekoladowego (przepis poniżej)
120g mascarpone
1 łyżka (ok.30g) nutelli
30g gorzkiej czekolady
1 opakowanie - 340g niebieskich czekoladowych drażetek do rozpuszczania (lub biała czekolada i barwnik spożywczy)*
Dodatkowo
20 patyków do lizaków
cukrowe perełki
czekoladowe lub cukrowe rybki
Ciasto (400g):
¼ szklanki wody
70g masła
½ szklanki cukru
20g kakao
2 jaja
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wodę wlać do rondla, dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do stopienia masła. Następnie dodać cukier i kakao. Podgrzewać (ale nie gotować ) aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawić do ostudzenia.
Do ostudzonej masy kakaowej dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.


Małą formę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut ( aż patyk będzie suchy). Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie.


Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić, aby lekko wystygła.
Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać mascarpone, nutellę i rozpuszczoną czekoladę. Składniki wymieszać. Z ciasta zagnieść kulę i włożyć na 20 minut do zamrażarki.


Ciasteczkowe lizaki, czyli bajaderka na patykuWyjąć schłodzone ciasto. Uformować 20 kulek jednakowej wielkości. Kulki ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut.

W tym czasie niebieską czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyka do lizaków maczać w rozpuszczonej czekoladzie, następnie włożyć w ciastko mniej więcej do połowy. Ponownie schłodzić - lodówce 1 godzinę.

Po tym czasie czekoladę ponownie rozpuścić . Schłodzone lizaki wyjąć z lodówki. Maczać pionowo w rozpuszczonej czekoladzie, wyciągnąć i poczekać aż spłynie jej nadmiar. Posypać perełkami, ozdobić rybkami (rybki można też namalować na zastygniętych lizakach kolorową czekoladą). Wbić np. w styropian lub gąbkę florystyczną. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.

*w przypadku użycia drażetek firmy Wilton należy dodać 3-4 łyżki oleju, przy białej czekoladzie 1 łyżkę.


Przepis na Lody „Bursztynowy Szlak"

Składniki:
2 szklanki pełnego mleka
1,5 szklanki cukru
laska wanilii
7 ziaren kardamonu
2 ziarenka pieprzu czarnego
szczypta soli
1 szklanka śmietanki kremówki
5 żółtek
60g masła
0,5 szklanki cukru
łyżeczka soli morskiej

Sposób wykonania:

Szklankę mleka wlać do naczynia umieszczonego w misce z zimną wodą z lodem. Cukier wsypać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić, ziarenka oskrobać, dodać do cukru razem z całą laską. Cukier zalać pozostałą szklanką mleka dodać kardamon, pieprz i sól. Zawartość garnka zagotować, zostawić do przestudzenia. Usunąć laskę wanilii i pozostałe przyprawy. Żółtka wymieszać
ze śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji, zalać stopniowo jeszcze ciepłym mlekiem, całość podgrzać do zgęstnienia. Dodać miękkie masło, wymieszać aż masło się rozpuści. Całość wlać do schłodzonego mleka, ciągle mieszając. Mieszać do ostudzenia. Gotową masę wstawić do lodówki na 5 godzin. Mieszaninę wlać do misy maszynki do robienia lodów, kręcić do zgęstnienia.

W tym czasie wsypać cukier do garnka z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, a gdy przy brzegach zacznie się rozpuszczać, zgarniać cukier od krawędzi garnka do środka drewnianą łyżką. Gdy już całkowicie się rozpuści, zbrązowieje i zacznie pachnieć, zdecydowanym ruchem wylać masę na natłuszczoną blachę lub matę silikonową, rozprowadzić na niej karmel cienką warstwą i posypać równomiernie solą. Po ostudzeniu połamać na małe kawałki. Gdy lody zgęstnieją, dodać do masy praline, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Przełożyć do pojemnika i domrażać w zamrażarce.


Przepis na Słodkie koło ratunkowe


Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Budyń śmietankowy
0,5l mleka
2 łyżki cukru
Łyżka masła
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
Owoce do dekoracji- maliny oraz starta czekolada


Sposób przygotowania:

Budyń rozpuścić w ¾ szklanki mleka i dodać 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotować dodając łyżkę masła, następnie wlać przygotowany roztwór. Gotować jeszcze chwilkę energicznie mieszając. Budyń odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy z niego krążki wielkości dużego kieliszka od wina. Obręcze robimy z dwóch pełnych krążków złożonych jeden na drugi, mniejszym kieliszkiem wycinamy środki (na komplet składa się jeden pełny krążek i dwie obręcze). Gotowe koszyczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Na papierze do pieczenia układamy spód, na to dwie obręcze i pieczemy około 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po upływie czasu wyciągnąć nasze koła z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Każde koło napełnić budyniem. Udekorować malinami i startą czekoladą.

  • ikonaOpublikowano: 01.10.2013 00:00
  • ikona

    Autor: Michał Kowalski (2011)

ikona

Najnowsze