Co nowego

Gdynia z kolejnym rekordem Guinnessa

Ugotowali rekordową zupę truskawkową // fot. Karol Stańczak

Ugotowali rekordową zupę truskawkową // fot. Karol Stańczak

Ugotowano w Gdyni największą zupę truskawkową. Osiągnięcie zostanie wpisane do księgi rekordów Guinnessa oraz okrzyknięte kulinarnym rekordem świata. Wszystko w celu nagłośnienia zbiórki dla walczących z nowotworem Jagody i Agaty. Inicjatorem akcji jest Jarosław Kłodziński, radny miasta Gdyni.

Gotowanie rozpoczęło się już w piątek wieczorem. Wtedy zważono pusty garnek, aby dokładnie wiedzieć ile finalnie będzie ważyła zupa. Zaraz po, uroczyście go odpalono i wlano 450 litrów wody oraz wsypano 50 kg cukru. Ugotowanie słodkiej wody, będącej podstawą do zupy, trwało kilkanaście godzin. Dopiero dzisiaj organizatorzy mogli dodać składniki – kisiel, makaron oraz kompot truskawkowy. Aby nadać zupie odpowiedni smak, musiało się go znaleźć około 300 litrów.

- Aby pobić rekord, mieliśmy do wykonania minimum 500 litrów zupy truskawkowej. Założyliśmy jednak, że chcemy ustalić wysoko poprzeczkę i gotujemy jej dużo więcej – mówi Jarosław Kłodziński, radny miasta Gdyni, inicjator akcji bicia rekordu.

Po dokładnym ważeniu wyszło, że udało się ugotować 726 kg zupy truskawkowej.

Wydarzenie odbyło się na skwerze Arki Gdynia w okolicy bulwaru nadmorskiego. Wydarzeniu towarzyszył festyn rodzinny. Po zważeniu i zatwierdzeniu rekordu odbyła się wspólna degustacja. Każdy mógł zjeść tyle zupy, ile tylko zapragnął.

Tegoroczna akcja to efekt udanej inicjatywy sprzed roku, gdy ponad 650 litrów zupy wiśniowej połączono ze zbiórką na rzecz walczącego z glejakiem mózgu Mariusza Judyckiego.

Galeria zdjęć

ikona Pobierz galerię
ikona

Najnowsze