W dniach 26-28 września 2014 r. w plenerach Parku Kolibki odbył się po raz dwudziesty pierwszy wielki piknik „Dary Ziemi i ... Europa od kuchni". Na imprezie pojawili się amatorzy naturalnej żywności - miodów, serów, grzybów, powideł, nalewek czy wędlin. Była to doskonała okazja do zaopatrzenia swoich domowych spiżarni. Coś dla siebie znaleźli też wszelkiej maści ogrodnicy.Na licznych stoiskach produkty zaprezentowali producenci naturalnej żywności i napojów, ale też ogrodnicy i rzemieślnicy. Stałym elementem programu była niezmiennie sprzedaż i degustacje przetworów z owoców i warzyw, ziół, grzybów i runa leśnego, miodów, pieczywa, a także tradycyjnych potraw i wyrobów kuchni z różnych regionów Polski. Dary Ziemi to często jedyna okazja, by spróbować i nabyć wędliny z małych masarni lub sery z autorskich serowni, degustować nalewki, wina, piwa i miody pitne. Do Gdyni przyjechali drobni producenci ręcznie wytwarzanych konfitur oraz sadownicy ze świeżo zerwanymi owocami i świeżo wyciskanymi przez nich sokami. Nie zabrakło też firm i szkółek ogrodniczych oferujących krzewy, drzewka i kwiaty oraz wiklinę, meble i sprzęt ogrodowy. Niejedną panią zainteresowały ozdoby, biżuteria i dodatki autorstwa wielu utalentowanych rzemieślników i artystów.Jednak Dary Ziemi to nie tylko stoiska. To też wielkie ognisko i wspólna biesiada. W tym roku elementem scenografii w parku były akcenty kresowe. Na polanie pojawiły się fragmenty ogrodu typowego dla domostw szlachty na rubieżach Rzeczypospolitej. Zaprezentowano też polskie tradycyjne smaki i klimaty. Imprezie towarzyszyła polska muzyka, a przy ognisku piekły się dziki i tusze świńskie fot. Sylwia Szumielewicz-Tobiasz i Marek Kacperski Opublikowano: 28.09.2014 00:00 Autor: Michał Kowalski (2011)