Co nowego

„Chodźmy do Restauracji”

Hasłem kwietniowej edycji jest „Chodźmy do Restauracji” // fot. materiały prasowe

Hasłem kwietniowej edycji jest „Chodźmy do Restauracji” // fot. materiały prasowe

Wiosenna edycja wielkiego święta kulinariów startuje już w tę środę w Gdyni! W trakcie festiwalu „Restaurant Week Trójmiasto” swoje popisowe trzydaniowe menu przygotują szefowie kuchni najlepszych trójmiejskich restauracji. 9 z nich znajduje się na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni. Festiwal potrwa do 30 kwietnia.

- Do naszego festiwalu wybieramy restauracje wyjątkowe. Są to zarówno debiutujące lokale, które z dnia na dzień zyskują popularność, jak i te z długą tradycją, posiadające swoich stałych bywalców – mówi Natalia Taranta-Pelc, koordynatorka „Restaurant Week Trójmiasto” - Hasłem kwietniowej edycji jest „Chodźmy do Restauracji”, co wiąże się z wiosną, słonecznymi dniami, budzącą się do życia przyrodą, opuszczeniem domowych czterech kątów i wyjściem do restauracji. Dlatego w menu przygotowanym przez szefów kuchni dominują świeże warzywa i zioła. Należy też dodać, że restauratorzy wykorzystują lokalne produkty, co sprawia że trójmiejski „Restaurant Week” jest tak wyjątkowy – dodaje.

Panorama Gdynia oferuje swoim gościom doskonały widok na miasto. // fot. Kamil Złoch

Specjalnie na festiwal każda restauracja przygotuje dwie karty dań do wyboru. Na każdą z nich będą się składać trzydaniowe menu, czyli przystawka, danie główne i deser.
Aby wziąć udział w kulinarnym święcie, wystarczy wejść na strone Restaurant Week, wybrać restauracje, godzinę i jedno z dostępnych menu.

Pikantnie, kolorowo i nowocześnie

Wszytkie gdyńskie restauracje biorące udział w „Restaurant Week Trójmiasto” leża na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni, który jest partnerem wydarzenia.



Chlebki naan, pierożki samos czy butter chicken w aromatycznym sosie, to tylko niektóre z dań jakie przygotuje szef kuchni indyjskiej restauracji Bollywood Lounge. Intensywnych smaków i aromatów dostarczy nam również hiszpańska restauracja Tapas Barcelona, która przygotuje m.in. sezonowa wołowina z Pniew czy krewetki i mule w rybnym wywarze. Do słonecznych Włoch zabierze nas Cozzi Ristorante. A o za sprawą rissoto z borowikami i truflami oraz merluzzo limone, czyli filetem z dorsza marynowanym w tymianku i skórce z cytryny. Kolejną propozycją z Półwyspu Apenińskiego będzie menu przygotowane przez kucharzy Tratoria La Fortuna. Z dań głównych będziemy mieli mieli do wyboru tortelloni afumicato, czyli rodzaj gryczanego makaronu podawanego z wędzonym dorszem lub scaloppine con fragola, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie winno-truskawkowym. Mięs i świeżych ryb nie zabraknie także w kolejne festiwalowej propozycji. Grecka Taverna Zante zaprasza na klopsiki kofta z baraniną zapiekane w pikantnym sosie shakshuka i grillowany ser halloumi oraz psarime sousami, czyli pstrąga z sezamem i soczewicą.

Europejską kuchnię w nowoczesnym wydaniu oferuję Fedde Bistro. Z popisowych dań szefa kuchni będziemy mieli okazje spróbować malfatti, czyli rodzaju gnocchi, podawanego nietypowo, bo z tofu. Natomiast drugą propozycją są polędwiczki wieprzowe z kawiorem z pstrąga. Kolejna restauracja, oprócz sandacza w cytrusach i burgera z jelenia, zaoferuje doskonały widok na Gdynię, mowa o znajdującej się na Kamiennej Górze Panoramie Gdynia. Specjalizująca się daniach mięsnych i rybnych restauracja By The Way zaoferuje swoim gościom roladki z cielęciny lub grillowanego łosia z kaszotto z szafranem. Nawet duży apetyt powinny zaspokoić dania, których będziemy mogli spróbować w restauracji On/Off. A wśród nich żeberka z dzika i sandacz marynowany w pomarańczach i ziołach.

Europejską kuchnię w nowoczesnym wydaniu oferuję Fedde Bistro // fot. Kamil Złoch

„Festiwal Restaurant Week” odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 miastach na terenie Polski.

  • ikonaOpublikowano: 16.04.2018 10:00
  • ikona

    Autor: _Jan Ziarnicki (j.ziarnicki@gdynia.pl)

  • ikonaZmodyfikowano: 16.04.2018 10:05
  • ikonaZmodyfikował: Jan Ziarnicki
ikona

Najnowsze