1161 (761) 2014-09-12 - 2014-09-18

Okrągła, dwudziesta Bliza o kulinariach

W czwartek, 18 września 2014 r. o godz. 18.00 w Gdynia InfoBox (ul. Świętojańska 30) Jacek Bromski i Paweł Huelle zaprezentują 20. numer Blizy: „Kultura kuchni".

Na łamach okrągłej, dwudziestej Blizy o kulinariach opowiadają m.in. Piotr Adamczewski, Robert Makłowicz, Paweł Huelle, Adam Wiedemann, Andrzej Grzyb czy Monika Samsel-Chojnacka, nie zabraknie też „Kuchennych egzekucji Magdy Gessler".

Gościem specjalnym spotkania promocyjnego będzie prezenter radiowy, scenarzysta i reżyser Jacek Bromski, jeden z gości odbywającego się właśnie 39. Gdynia Film Festival.

Wstęp wolny.

Równie dobrze, jak poprzez analizę innych dziedzin sztuki, także na podstawie kuchni możemy określić cechy narodów, społeczeństw, grup, jednostek. Nie możemy pominąć obecności tego tematu w telewizji. Jak w dobrej książce kucharskiej - przy okazji tego tematu - spróbujemy określić składniki, z których jako mieszkańcy różnych narodów i kręgów kulturowych - dziś się składamy.
„Bliza" to pierwszy w historii magazyn artystyczny wydawany w Gdyni. Pismo ukazuje się od listopada 2009 r. „Bliza" stara się łączyć wysoki, ogólnopolski poziom kulturalny z ukazywaniem ważnych lokalnych zdarzeń i osobowości.

Redagują: Paweł Huelle - redaktor naczelny; Adam Kamiński - sekretarz redakcji; Piotr Millati - redakcja eseju; Wojciech Boros - redakcja poezji; Magda Danaj - rysuje.

ikona