9 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się druga edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami".Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie: Pani Ewa Łowkiel - Wiceprezydent Miasta Gdyni, Pani Krystyna Przyborowska - Naczelnik Wydziału Edukacji UM Gdyni, Pan Jerzy Zając - Dyrektor Urzędu Miasta Gdyni, Pani Teresa Kamińska - Prezes Zarządu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Pan Igor Michalski - dyrektor Teatru Muzycznego , Pan Stanisław Wierycho - dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, Pan Mirosław Czechowski - prorektor ds. nauki Akademii Morskiej w Gdyni, Pan Jarosław Teska - prodziekan ds. nauki Wydziału Dowodzenia i Operacji Morskich Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni, Pan Jarosław Marczewski - reprezentujący firmę MAXIMUS, Pan Paweł Sztenderski - współwłaściciel firmy Carving Gniech, mistrz Europy w carvingu oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni: Nikola Janiszewska, Magda Witkowska, Bartosz Lidzbarski, Tomasz Grota, Michał Fedurek, Daniel Kurecki, Kamil Domański, Grzegorz Marzejon, Krystian Necel, Łukasz Dólny. Drogą losowania zostało utworzonych 10 dwuosobowych zespołów składających się z gościa i ucznia. Zespół w ciągu 100 min musiał przygotować danie zasadnicze (4 porcje) składające się z polędwiczki wieprzowej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu. Wszyscy uczestnicy konkursu bardzo się starali, żeby potrawy wyróżniały się smakiem i efektownym podaniem. Na stołach królowała polędwiczka pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie kaszy gryczanej, soczewicy czarnej, ziemniaków au gardin i purèez pasternaku oraz sosy śliwkowo-czekoladowy, wiśniowy i grzybowy karmelizowany cherry.Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.Przewodniczący jury ogłaszając wyniki konkursu, zwrócił uwagę na innowacyjną formułę konkursu, w którym łączy się umiejętności, kreatywność i dotychczasowe doświadczenie kulinarne zaproszonych Gości i uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych. Miejsce pierwsze zajął zespół w składzie: Jerzy Zając i uczeń kl. II Technikum Gastronomicznego Kamil Domański ,Drugie miejsce zajął zespół w składzie: Stanisław Wierych i uczennica kl. III Technikum Gastronomicznego Nikola Janiszewska, Trzecie miejsce przypadło zespołowi w składzie: Teresa Kamińska i uczeń kl. III Technikum Gastronomicznego Daniel Kurecki.Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami.fot. ZSHG Opublikowano: 17.04.2014 00:00 Autor: Małgorzata Omachel - Kwidzińska (m.omachel@gdynia.pl)